KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 kwietnia 2021

Wiosenne sałatki - lekkie i pyszne

W naszej diecie powinny teraz dominować zdrowe dodatki – najlepsze będą więc lekkie, warzywne sałatki. Przygotowaliśmy dla Was kilka smakowitych przepisów.

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:

  • ¼ główki młodej kapusty,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 3 gałązki szczypiorku.

Sos:

  • ¼ szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki  majonezu,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa polewamy sosem, mieszamy i schładzamy przed podaniem. 

 

Sałatka z warzywami i komosą ryżową 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 pomidory,
  • pół cebuli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 gałązki szczypiorku.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

Komosę zalewamy 1,5 szkl. wody, solimy i gotujemy przez około 12 minut. Po zdjęciu z ognia, garnek przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 min. Później odcedzamy i przekładamy komosę do miski. Warzywa kroimy w kostkę, rozdrabniamy szczypiorek i natkę pietruszki. Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i łączymy z komosą ryżową. 

 

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół szkl. czarnych oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • pęczek szparagów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz i sól do smaku.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Warzywa i ser kroimy w kostkę, sałatę lodową rozdrabniamy, wszystkie skladniki łączymy ze sobą (pamietamy o szparagach) i przed podaniem polewamy sosem. 

 

Sałatka „Grecka feta”

Składniki:

  • ser feta,
  • 3 pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1 papryka czerwona lub żółta,
  • 1 ogórek,
  • oliwki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • grecki sos sałatkowy

Wykonanie:

Liście sałaty lodowej rozrywamy na małe kawałki, pomidory, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, na koniec dodajemy oliwki i ser feta pokrojony w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy sosem sałatkowym, np. greckim. 

Smacznego! Samo zdrowie na talerzu!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione