KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Wiosenne sałatki - lekkie i pyszne

Opublikowano 26.04.2021 r.
W naszej diecie powinny teraz dominować zdrowe dodatki – najlepsze będą więc lekkie, warzywne sałatki. Przygotowaliśmy dla Was kilka smakowitych przepisów.

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:

  • ¼ główki młodej kapusty,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 3 gałązki szczypiorku.

Sos:

  • ¼ szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki  majonezu,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa polewamy sosem, mieszamy i schładzamy przed podaniem. 

 

Sałatka z warzywami i komosą ryżową 

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1 ogórek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 pomidory,
  • pół cebuli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 gałązki szczypiorku.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

Komosę zalewamy 1,5 szkl. wody, solimy i gotujemy przez około 12 minut. Po zdjęciu z ognia, garnek przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 min. Później odcedzamy i przekładamy komosę do miski. Warzywa kroimy w kostkę, rozdrabniamy szczypiorek i natkę pietruszki. Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i łączymy z komosą ryżową. 

 

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół szkl. czarnych oliwek,
  • 200 g sera feta,
  • pęczek szparagów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz i sól do smaku.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Warzywa i ser kroimy w kostkę, sałatę lodową rozdrabniamy, wszystkie skladniki łączymy ze sobą (pamietamy o szparagach) i przed podaniem polewamy sosem. 

 

Sałatka „Grecka feta”

Składniki:

  • ser feta,
  • 3 pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1 papryka czerwona lub żółta,
  • 1 ogórek,
  • oliwki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • grecki sos sałatkowy

Wykonanie:

Liście sałaty lodowej rozrywamy na małe kawałki, pomidory, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, na koniec dodajemy oliwki i ser feta pokrojony w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy sosem sałatkowym, np. greckim. 

Smacznego! Samo zdrowie na talerzu!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:lekkie sałatkisałatki
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO