Wiosenne sałatki - lekkie i pyszne
Sałatka z młodej kapusty
Składniki:
- ¼ główki młodej kapusty,
- 1 długi ogórek,
- 1 marchewka,
- pół cebuli,
- 3 gałązki szczypiorku.
Sos:
- ¼ szklanki mleka,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1,5 łyżki octu winnego,
- 2,5 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa polewamy sosem, mieszamy i schładzamy przed podaniem.
Sałatka z warzywami i komosą ryżową
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej,
- 1 ogórek,
- 1 papryka czerwona,
- 2 pomidory,
- pół cebuli,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 gałązki szczypiorku.
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Komosę zalewamy 1,5 szkl. wody, solimy i gotujemy przez około 12 minut. Po zdjęciu z ognia, garnek przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 min. Później odcedzamy i przekładamy komosę do miski. Warzywa kroimy w kostkę, rozdrabniamy szczypiorek i natkę pietruszki. Do warzyw dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i łączymy z komosą ryżową.
Sałatka ze szparagami
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół szkl. czarnych oliwek,
- 200 g sera feta,
- pęczek szparagów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka.
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- pieprz i sól do smaku.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 3 minuty. Warzywa i ser kroimy w kostkę, sałatę lodową rozdrabniamy, wszystkie skladniki łączymy ze sobą (pamietamy o szparagach) i przed podaniem polewamy sosem.
Sałatka „Grecka feta”
Składniki:
- ser feta,
- 3 pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych),
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 papryka czerwona lub żółta,
- 1 ogórek,
- oliwki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- grecki sos sałatkowy
Wykonanie:
Liście sałaty lodowej rozrywamy na małe kawałki, pomidory, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, na koniec dodajemy oliwki i ser feta pokrojony w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy sosem sałatkowym, np. greckim.
Smacznego! Samo zdrowie na talerzu!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|