KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Rolnik to ma klawe życie: dochody wzrosły o 30%

Opublikowano 07.05.2018 r.
Okazuje się, że dochody rolników w 2017 r. wzrosły średnio o 30 procent - wynika z analizy przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. Jak to możliwe?

W poniedziałek odbyła się konferencja prasowa, na której wystąpili wspólnie Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz prof. Andrzej Kowalski,  dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. 

W minionym roku nastąpił 12 proc. wzrost produkcji rolnej przy tylko 2 proc. wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – mówił profesor Kowalski podczas konferencji. – Wzrost dochodów wynikał przede wszystkim z sytuacji rynkowej i dzięki temu zaobserwowane zostało złagodzenie dysparytetu dochodów rolniczych w stosunku do dochodów w całej gospodarce narodowej.


Jak informuje ministerstwo rolnictwa i IERiGŻ, około 12 proc. wzrost wartości produkcji rolniczej jest wynikiem zwiększenia wartości produkcji roślinnej o ok. 7 proc i zwierzęcej o 17 proc w 2017 roku w stosunku do roku 2016. W produkcji roślinnej znacznie zwiększył się wolumen produkcji zbóż o 7,5 proc. co wraz ze wzrostem cen o nieco ponad 4 proc. skutkowało zwiększeniem wartości tego kierunku produkcji o ponad 12 proc.


W przypadku warzyw 4 proc. zwiększenie wartości produkcji było efektem 2 proc. zwiększenia zarówno wolumenu jak i cen. 10 procentowe zwiększenie wartości produkcji roślin oleistych (głownie rzepaku) oraz ziemniaków to efekt ponad 11 proc. zwiększenia wolumenu produkcji przy nieznacznie niższych cenach. Z kolei znaczące zmniejszenie wartości produkcji owoców o 14 proc. to efekt zmniejszenia o ponad 1/4 wolumenu produkcji przy wzroście cen o mniej niż 20 proc.

W produkcji zwierzęcej motorami zwiększenia wartości produkcji były produkcja mleka, żywca wołowego, wieprzowego i jaj. Odnotowano zwiększenie wolumenu produkcji o ponad 7,5 proc. w produkcji mleka i 1 proc. w przypadku produkcji jaj. Natomiast  od 7 proc. zwiększyły się ceny w produkcji bydła i do blisko 25 proc. w produkcji mleka.

W porównaniu z poprzednimi latami wartość produkcji drobiu nie uległa zmianie. Znacząco zmniejszyła się natomiast wartość produkcji owiec i kóz. W tym przypadku zmniejszył się zarówno wolumen produkcji, jak i spadły ceny o ponad 15 proc.

Czy odczuliście te lepsze wyniki w Waszych portfelach? 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj