Nowe odmiany grochu, bobiku i nowe technologie uprawy

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych- to jeden z wieloletnich programów, realizowanych przez Instytut Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Naukowcy uzyskali nowe odmiany grochu, bobiku, łubinu i opracowali nowe technologie uprawy.
Rolnictwo to dziedzina gospodarki, która w ostatnich latach bardzo intensywnie się rozwija. Pojawiają się nowe odmiany i technologie upraw. Nad wdrażaniem innowacyjności od lat pracują instytuty naukowe. W nadzorze Ministra Rolnictwa pozostaje 10 instytutów naukowych. Przykładem jest Instytut Upraw, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, który realizuje program zwiększenia wykorzystania białka paszowego, na produkcji wysokiej jakości produkcji zwierzęcych, w warunkach zrównoważonego rozwoju.
Działania te wpisują się w działania strategiczne resortu rolnictwa, mające na celu ograniczenie importu śruty sojowej, zwiększając wykorzystanie posiadanych zapasów białka- informują władze placówki.
Naukowcy pozyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu. Opracowano też 19 różnych technologii upraw. Zadaniem instytutów rolniczych jest m.in. wyjaśnianie rolnikom skutków pewnych zjawisk i tendencji- informuje Instytut w Puławach.
Nad programem białkowym pracuje konsorcjum, złożone z kilkunastu instytutów badawczych. Żeby popularyzować wyniki badań, instytut współpracuje z ODR-ami, utworzono także wirtualny magazyn białka roślinnego.
![]() |
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|