KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Nowe odmiany grochu, bobiku i nowe technologie uprawy

Opublikowano 08.05.2018 r.
Naukowcy z Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach pozyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu. Opracowano też 19 różnych technologii upraw.

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych- to jeden z wieloletnich programów, realizowanych przez Instytut Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Naukowcy uzyskali nowe odmiany grochu, bobiku, łubinu i opracowali nowe technologie uprawy. 


Rolnictwo to dziedzina gospodarki, która w ostatnich latach bardzo intensywnie się rozwija. Pojawiają się nowe odmiany i technologie upraw. Nad wdrażaniem innowacyjności od lat pracują instytuty naukowe. W nadzorze Ministra Rolnictwa pozostaje 10 instytutów naukowych. Przykładem jest Instytut Upraw, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, który realizuje program zwiększenia wykorzystania białka paszowego, na produkcji wysokiej jakości produkcji zwierzęcych, w warunkach zrównoważonego rozwoju. 


Działania te wpisują się w działania strategiczne resortu rolnictwa, mające na celu ograniczenie importu śruty sojowej, zwiększając wykorzystanie posiadanych zapasów białka- informują władze placówki.

Naukowcy pozyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu. Opracowano też 19 różnych technologii upraw. Zadaniem instytutów rolniczych jest m.in. wyjaśnianie rolnikom skutków pewnych zjawisk i tendencji- informuje Instytut w Puławach. 
Nad programem białkowym pracuje konsorcjum, złożone z kilkunastu instytutów badawczych. Żeby popularyzować wyniki badań, instytut współpracuje z ODR-ami, utworzono także wirtualny magazyn białka roślinnego. 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj