Hummus w 6 smakowych wersjach
Co to jest hummus?
Hummus jest pastą znaną w całym świecie. Szczególną popularność zdobył na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce w takich krajach jak Izrael, Palestyna, Liban, Egipt, Syria. Po drodze do Ziemi Świętej i Jerozolimy spotkamy go jako podstawową potrawę serwowaną w każdym zakątku i spożywaną na wiele sposobów. Ma niesamowity zapach, który dociera do nozdrzy, kiedy tylko znajdziemy się w świętym mieście. Aromat przypraw, szczególnie kuminu, który tradycyjnie dodaje się do hummusu, jest wręcz nie do opisania. Hummus jest potrawą wegetariańską i wegańską. Nie zawiera produktów odzwierzęcych. Jest to sos, dip lub pasta. Przygotowywuje się ją ze zmielonej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej (tzw. tahini) i przypraw.
Najczęściej składnikami hummusu są: ciecierzyca (niekiedy bób), pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i kmin rzymski (kumin). Hummus je się obowiązkowo z pitą, maczając ją w gęstej paście. Jest też podawany z dodatkami tzw. mezze. Są to różne warzywa, najczęściej marynowane, podawane na małych talerzykach.
Właściwości hummusu
Hummus to bardzo zdrowa i wartościowa potrawa. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Błonnik zapobiega zaparciom. Ostatnie badania pokazały natomiast, że Polacy jedzą zdecydowanie za mało błonnika. Warto więc na stałe włączyć cieciorkę do menu. W 100 gr ugotowanej ciecierzycy znajdziemy aż 9 g białka. Dodatkowo ma ono bardzo dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca ma stosunkowo mało tłuszczu i dużo witamin. Zawiera m.in. witaminę C, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę. Ciecierzyca przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca. Obniża ciśnienie tętnicze. Ma stosunkowo dużo żelaza, więc wykorzystywana jest przy leczeniu anemii.
Hummus oprócz ciecierzycy składa się przede wszystkim z pasty sezamowej. Tahini to jeszcze bardziej wartościowy produkt zasługujący na szczególną uwagę. Przede wszystkim stanowi źródło wapnia tak potrzebnego dla naszych kości. Sezam ma więcej wapnia niż mleko! Sezam ma także dużo białka i tłuszczu – ale tłuszczu cudownego i niezastąpionego dla naszego zdrowia. Jeden ze składników sezamu – sezamina ma właściwości przeciwnowotworowe. Jest też silnym przeciwutleniaczem i źródłem młodości. Wpływa pozytywnie na hormony kobiece i na wygląd skóry. Posiada też właściwości relaksujące, antydepresyjne i odprężające. Widzimy więc, że ludzkość nie bez przyczyny doceniła właściwości hummusu. Wymyśliła nie tylko coś pysznego, ale również niesamowicie zdrowego i wartościowego.
Tak, jak już powiedzieliśmy, tradycyjny hummus to w zasadzie 4 składniki: ciecierzyca, tahini, czosnek i sok z cytryny z dodatkiem soli. Jednak wspaniałe jest to, że hummus można modyfikować dodając inne przyprawy i inne strączki. Za każdym razem wyjdzie nam coś innego. Modyfikacji może być nieskończenie wiele – wszystko zależy od naszej wyobraźni, humoru i dostępnych składników.
Oto kilka przepisów na hummus w różnych wersjach. Można podawać go samego, z dodatkiem pity tak jak w krajach arabskich i na Bliskim Wschodzie. Można zjeść z dobrym pieczywem, krakersami, chrupkimi waflami, surowymi warzywami. Można stosować jako dip, pastę na kanapki, czy dodatek do sałatek i innych dań.
Hummus – przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szkl ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 duże łyżki pasty sezamowej,
- 1 łyżka oliwy,
- trochę soku z cytryny,
- sól, kumin.
Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta, dolać zimnej wody.
Hummus z awokado
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 małe awokado,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki tahini,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, kumin,
- 2 łyżki świeżej kolendry,
- ewentualnie płatki chilli do posypania.
Wszystkie składniki oprócz kolendry zmiksować. Polać oliwą, posypać płatkami chilli, na koniec dodać posiekaną kolendrę. Podawać z chlebkiem pita lub nachosami.
Hummus bakłażanowy, czyli baba ganoush
- 2 bakłażany,
- 1/4 szkl. tahini,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta kuminu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta czerwonej słodkiej papryki (opcjonalnie).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Nakłuć widelcem bakłażany i piec ok 40 minut do czarnej skórki. Ostudzić, obrać ze skóry, wydrążyć miąższ i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać skropione oliwą, z posiekaną natką pietruszki i papryką.
Hummus z czarnej fasoli
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 3 łyżki tahini,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Świetnie smakuje ze słupkami surowej, czerwonej papryki.
Hummus z burakiem
Składniki:
- 1 szkl. ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 duże łyżki pasty sezamowej,
- 1 łyżka oliwy,
- trochę soku z cytryny,
- sól, kumin,
- 1 upieczony burak.
Wszystkie składniki zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta, dolać zimnej wody. Można posypać sezamem. Wspaniałe także jako sos do makaronu.
Hummus marchewkowy z pieczoną marchewką
- 2 marchewki (upieczone do miękkości w piekarniku),
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
- 1 ząbek czosnku.
Wszystkie składniki zmiksować na pastę i jeść :-)