KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2 maja 2019

A na deser... aksamitne ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to klasyka wiosenno-letnich wypieków. Jest bardzo łatwe w wykonaniu, lekkie, puszyste i, co najważniejsze, przepyszne!

Składniki:

  • 5-6 łodyg rabarbaru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ kostki margaryny,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki oleju,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Na początku przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Rabarbar myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki.

Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem, dodajemy jaja, śmietanę i olej. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), układamy rabarbar i posypujemy kruszonką (ścieramy ją na tarce). Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 st. C.

Ciasto idealnie smakuje z filiżanką kawy :-)

Masz ochotę na coś więcej z rabarbaru - poniżej ekstra przepisy!

drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione