A na deser... aksamitne ciasto z rabarbarem

Opublikowano 09.05.2018 r.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką to klasyka wiosenno-letnich wypieków. Jest bardzo łatwe w wykonaniu, lekkie, puszyste i, co najważniejsze, przepyszne!
Składniki:
- 5-6 łodyg rabarbaru,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ kostki margaryny,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Kruszonka:
- 150 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Na początku przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Rabarbar myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki.
Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem, dodajemy jaja, śmietanę i olej. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), układamy rabarbar i posypujemy kruszonką (ścieramy ją na tarce). Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 st. C.
Ciasto idealnie smakuje z filiżanką kawy :-)
Masz ochotę na coś więcej z rabarbaru - poniżej ekstra przepisy!