KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

A na deser... aksamitne ciasto z rabarbarem

Opublikowano 09.05.2018 r.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką to klasyka wiosenno-letnich wypieków. Jest bardzo łatwe w wykonaniu, lekkie, puszyste i, co najważniejsze, przepyszne!

Składniki:

  • 5-6 łodyg rabarbaru,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ kostki margaryny,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki oleju,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Na początku przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Rabarbar myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki.

Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem, dodajemy jaja, śmietanę i olej. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), układamy rabarbar i posypujemy kruszonką (ścieramy ją na tarce). Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 st. C.

Ciasto idealnie smakuje z filiżanką kawy :-)

Masz ochotę na coś więcej z rabarbaru - poniżej ekstra przepisy!

POWIĄZANE TEMATY:ciasto z rabarbarem
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO