KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
8 września 2017

6 porad na stworzenie efektywnego stoiska na targowisku

Dzięki coraz większej liczbie lokalnych produktów spożywczych dostępnych na rynku przez cały czas, trudno uchwycić i utrzymywać zainteresowanie docelowych klientów. Naszym zadaniem jest zapewnienie jasnej i zwięzłej informacji, jednak jak tego dokonać, gdy na targowisku uwaga osób jest rozproszona pomiędzy licznymi stoiskami?

Oto sześć wskazówek, dzięki którym to po nasze produkty klienci będą sięgać najchętniej.

1. Wczuj się w rolę klienta

Wystawiamy swoje towary, obok nich dumnie kładziemy karteczki informujące o tym, jak bardzo wyjątkowy jest nasz produkt, dodajemy dekoracje – jesteśmy pewni, że wszystko wygląda świetnie. A teraz przeobraźmy się w przeciętnego klienta, który przechodzi obok stoiska bez żadnej wiedzy o naszej działalności. Czy wystawione certyfikaty będą dla niego jasne? Czy żywność prezentuje się smakowicie? Czy uda nam się utrzymać porządek na stoisku po kilku godzinach sprzedawania?

2. Kontroluj upodobania swoich klientów

Niejednokrotnie może zdarzyć się, że w zależności od miejscowości zupełnie inne towary będą cieszyły się zainteresowaniem klientów. Nawet jeśli przez całe życie zajmowaliśmy się sprzedażą żywności, to warto prowadzić notatnik z dokładnym obrotem. Pomoże nam to stworzyć system na początku sezonu, dzięki któremu nie poniesiemy strat, a nasi klienci zawsze dostaną to, czego potrzebują.

3. Wykorzystaj zdjęcia, aby opowiedzieć historię gospodarstwa.

Nasi klienci kupują na targu, ponieważ dbają o jakość i pochodzenie swojego jedzenia. Mały album fotograficzny ze zdjęciami z naszego gospodarstwa jest świetny do efektywnego dzielenia się historią powstawania poszczególnych produktów, a jednocześnie pomaga klientom postawić się w roli rolnika.

4. Oznakuj wszystko, co znajduje się na stoisku

Chodzi o tożsamość marki, o przejrzystość i konkretne informacje. Upewnijmy się, że nazwa gospodarstwa jest widoczna na stoisku, a każdy produkt opisany -  z wyraźnie przedstawioną ceną. Jeśli sprzedajemy mięso lub inny produkt, który musi być przechowywany w zimniejszych warunkach, wydrukujmy atrakcyjne zdjęcia i dołączmy je do zewnętrznej części chłodziarki.

5. Unikaj pustych miejsc

Gdy dojdziemy do punktu, w którym nie mamy czym uzupełnić stoiska, to zamiast zostawiać puste miejsca na blacie zróbmy tak, by środek stołu nadal był atrakcyjny i bogaty.

6. Pamiętaj - jesteś twoją marką!

Wszystko, co dotyczy stanowiska wyraża wartość i jakość naszej działalności. Poświęćmy trochę czasu, aby pomyśleć nad strategią i tożsamością swojej firmy. Nawet niewielkie zmiany, takie jak odnowienie logo czy sposobu ubierania się, mogą mieć duży wpływ na powodzenie finansowe na targowisku.

 

 

kontakt1.jpg
Łukasz Stachurski & Ula Rzepczyńska
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione