KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

6 porad na stworzenie efektywnego stoiska na targowisku

Opublikowano 08.09.2017 r.

Dzięki coraz większej liczbie lokalnych produktów spożywczych dostępnych na rynku przez cały czas, trudno uchwycić i utrzymywać zainteresowanie docelowych klientów. Naszym zadaniem jest zapewnienie jasnej i zwięzłej informacji, jednak jak tego dokonać, gdy na targowisku uwaga osób jest rozproszona pomiędzy licznymi stoiskami?

Oto sześć wskazówek, dzięki którym to po nasze produkty klienci będą sięgać najchętniej.

1. Wczuj się w rolę klienta

Wystawiamy swoje towary, obok nich dumnie kładziemy karteczki informujące o tym, jak bardzo wyjątkowy jest nasz produkt, dodajemy dekoracje – jesteśmy pewni, że wszystko wygląda świetnie. A teraz przeobraźmy się w przeciętnego klienta, który przechodzi obok stoiska bez żadnej wiedzy o naszej działalności. Czy wystawione certyfikaty będą dla niego jasne? Czy żywność prezentuje się smakowicie? Czy uda nam się utrzymać porządek na stoisku po kilku godzinach sprzedawania?

2. Kontroluj upodobania swoich klientów

Niejednokrotnie może zdarzyć się, że w zależności od miejscowości zupełnie inne towary będą cieszyły się zainteresowaniem klientów. Nawet jeśli przez całe życie zajmowaliśmy się sprzedażą żywności, to warto prowadzić notatnik z dokładnym obrotem. Pomoże nam to stworzyć system na początku sezonu, dzięki któremu nie poniesiemy strat, a nasi klienci zawsze dostaną to, czego potrzebują.

3. Wykorzystaj zdjęcia, aby opowiedzieć historię gospodarstwa.

Nasi klienci kupują na targu, ponieważ dbają o jakość i pochodzenie swojego jedzenia. Mały album fotograficzny ze zdjęciami z naszego gospodarstwa jest świetny do efektywnego dzielenia się historią powstawania poszczególnych produktów, a jednocześnie pomaga klientom postawić się w roli rolnika.

4. Oznakuj wszystko, co znajduje się na stoisku

Chodzi o tożsamość marki, o przejrzystość i konkretne informacje. Upewnijmy się, że nazwa gospodarstwa jest widoczna na stoisku, a każdy produkt opisany -  z wyraźnie przedstawioną ceną. Jeśli sprzedajemy mięso lub inny produkt, który musi być przechowywany w zimniejszych warunkach, wydrukujmy atrakcyjne zdjęcia i dołączmy je do zewnętrznej części chłodziarki.

5. Unikaj pustych miejsc

Gdy dojdziemy do punktu, w którym nie mamy czym uzupełnić stoiska, to zamiast zostawiać puste miejsca na blacie zróbmy tak, by środek stołu nadal był atrakcyjny i bogaty.

6. Pamiętaj - jesteś twoją marką!

Wszystko, co dotyczy stanowiska wyraża wartość i jakość naszej działalności. Poświęćmy trochę czasu, aby pomyśleć nad strategią i tożsamością swojej firmy. Nawet niewielkie zmiany, takie jak odnowienie logo czy sposobu ubierania się, mogą mieć duży wpływ na powodzenie finansowe na targowisku.

 

 

kontakt1.jpg
Łukasz Stachurski & Ula Rzepczyńska
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO