Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne malin i ich liści!

Ten niewielki owoc, to znakomite źródło, wzmacniającej odporność organizmu, witaminy C. Jedna szklanka malin może dostarczyć nawet połowę dziennego zapotrzebowania, uzupełnioną o witaminy E, B1, B2, B6. W soczystym owocu znajduje się także dużo soli mineralnych, kwasów i pektyn, które pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Na poprawę przemiany materii korzystnie działa natomiast błonnik. W owocach maliny znajduje się stosunkowo dużo magnezu - ten składnik pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Czego w malinie jest niewiele? Cukrów i kalorii… dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby dbające o linię. Powoli zaczynamy sezon na maliny więc warto wykorzystać ten czas jak najlepiej.
Świeżymi owocami malin możemy cieszyć się stosunkowo krótko, dlatego warto zachować ich smak w domowych przetworach, sokach, mrożonkach, tak by jesienią i zimą ponownie sięgnąć po malinowe soki, herbatki, kompoty, czy dżemy.
Wzmacniające soki i herbatki
Naszą odporność trzeba budować od początku sezonu, dlatego warto jeść maliny surowe i pić malinowe koktajle. Natomiast w zimne jesienne i zimowe dni wzmocni nas sok z malin przygotowanych latem. Co więcej, zawarte w nim polifenole mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów i zapobiec przedwczesnemu starzeniu się naszej skóry. Jeżeli już złapiemy jesienne przeziębienie lub grypę, warto sięgnąć także po malinowe herbatki – dlatego polecamy w sezonie ususzyć sporą ilość malin, bo herbatka na takich owocach jest najlepsza. Maliny działają napotnie i rozgrzewająco, co pomaga organizmowi w uporaniu się z dolegliwościami.
W medycynie ludowej maliny zaleca się spożywać przy niedokrwistości (najprawdopodobniej ze względu na zawartość mikroelementów, związków żelaza i miedzi).
Prozdrowotne działanie malinowych liści
Zielarze suszą również liście malin – działają one ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Przygotowana z nich herbatka pomaga natomiast uregulować przemianę materii, może także oczyścić organizm z toksyn. W medycynie chińskiej korzenie i liście malin poleca się przy leczeniu bólów mięśni i kości oraz biegunce.
Mały owoc, a tyle korzyści – warto zrobić zapasy malinowych specyfików, bo dają zdrowie dzieciom i dorosłym.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|