KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pomysły na desery bez cukru - smacznie i zdrowo!

Opublikowano 16.06.2018 r.
Wiele osób świadomie rezygnuje z jedzenia cukru, coraz częściej też można spotkać rodziców, którzy nie podają swoim pociechom deserów z dodatkiem sacharozy. Rezygnacja z cukru nie musi jednak oznaczać rezygnacji z jedzenia słodkości. Trzeba tylko dowiedzieć się, czym zastąpić cukier i zacząć samodzielnie przygotowywać bezcukrowe desery. Poznajcie kilka pomysłów na zdrowe, wartościowe słodkości bez dodatku cukru i dowiedzcie się, co można jeść na cukrowym detoksie. 

Na ochłodę sorbet

Słodkie sorbety to doskonała propozycja na ciepłe dni. Do ich przygotowania nie potrzebny będzie żaden dodatek słodzący, ponieważ przygotowuje się je z samych owoców i ewentualnie wody lub kostek lodu. Sorbety możemy zrobić ze słodkich owoców, takich jak arbuzy, maliny, poziomki, truskawki czy morele. Trzeba je zmiksować w blenderze i zmrozić, jeśli lubimy bardzo słodkie desery można dodać ksylitol lub stewię, zdrowe roślinne zamienniki cukru. 

 

Ciastka owsiane

To propozycja niezwykle zdrowego deseru, przygotowywanego na bazie płatków owsianych. Jako substancji słodzącej najlepiej użyć ksylitolu, który nadaje się do wypieków, ponieważ nie rozkłada się w wysokich temperaturach.

Do przygotowania porcji ciastek będziemy potrzebować:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych,
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub kukurydzianej - dla osób uczulonych na gluten),
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • 1 jajko,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • około 75 gram roztopionego masła,
  • 100 gram orzechów włoskich lub migdałów.

Żółtko ucieramy z ksylitolem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie masło, wszystko chwilę ucieramy. Następnie kolejno dodajemy płatki owsiane i orzechy. Białko z jajka ubijamy osobno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy delikatnie łopatką. Ciastka formujemy za pomocą łyżki, pieczemy około 20 minut w 160°C.

 

Mix owocowy w sałatkach

Sałatki owocowe to kolejna, zdrowa propozycja deserów idealnych na lato. Owoce to bogactwo minerałów i witamin, jako uzupełnienie można do nich dodać orzechy, czy słonecznik (wzbogacając skład o białka i węglowodany). Wówczas otrzymamy pyszną, zdrową i sycącą przekąskę. Do przygotowania sałatki potrzebne będą: banan, gruszka, kiwi, pomarańcz i sok z ½ cytryny.

Owoce kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, orzechy siekamy i prażymy na patelni kilka minut, następnie dodajemy do sałatki. Osoby, które lubią bardzo słodkie desery, sałatkę mogą posypać stewią lub erytrytolem. Te naturalne substancje słodzące mogą spożywać również osoby chorujące na cukrzycę – obie nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi.  

 

Sernik na zimno bez cukru

Sernik na zimno to tradycyjny polski deser przygotowywany zwłaszcza latem. Niezwykle zdrowy ze względu na zawartość twarogu i jaj, które są źródłem białka. Do sernika dodaje się również dużą ilość owoców. Najczęściej sernik przygotowuje się z dodatkiem truskawek. Do zrobienia deseru możemy użyć dowolnego zamiennika cukru, ze względu na to, że ciasto nie jest pieczone w piekarniku: stewii, ksylitolu lub erytrytolu. Zatem do dzieła:

pół kilograma twarogu, miksujemy z połową kostki masła, czterema żółtkami i 1/2 szklanki ksylitolu. 15 gram agaru roślinnego rozpuszczamy w szklance wody (można też zastosować żelatynę, tradycyjnie do sernika na zimno dodaje się owocową galaretkę, tutaj jednak używamy zamienników ze względu na to, że deser nie zawiera cukru) , agar gotujemy kilka minut, następnie chłodny dodajemy do masy serowej i miksujemy kilka minut. Formę na ciasto wykładamy herbatnikami bez cukru, wylewamy masę serową i układamy warstwę truskawek lub innych słodkich owoców.

 

Czekolada bez cukru

To propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady, ale chciałyby równocześnie zrezygnować z jedzenia cukru. Czekolada to deser, który łatwo przygotować samodzielnie w domu. Własnoręcznie przygotowana czekolada będzie o wiele zdrowsza od tych, które można znaleźć w sklepach, mamy bowiem pewność, że w naszej czekoladzie, oprócz cukru, zabraknie również tłuszczów utwardzanych.

Do przygotowania czekolady niezbędne będzie:

  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego,
  • ¼ szklanki kakao,
  • ¼ szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej bez dodatków, można też użyć zwykłego masła),
  • oraz ulubione dodatki: orzechy, migdały, owoce suszone.

Przygotowanie: olej kokosowy i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, ksylitol i energicznie mieszamy. Po otrzymaniu gładkiej masy wsypujemy dodatki. Płynną czekoladę przelewamy do foremki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.   

Cukier jest substancją pozbawioną substancji odżywczych, ma sporo kalorii, a jego spożywanie, zwłaszcza w dużych ilościach prowadzi do groźnych chorób. Warto więc z niego zrezygnować. Taka decyzja nie musi jednak oznaczać równoczesnej rezygnacji z jedzenia słodkości. Wystarczy znać kilka zdrowych zamienników cukru, a desery przygotowywać samodzielnie w domu. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj