Smacznie i zdrowo - relacja z Pomorskiego Pikniku Wieprzowego

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada około 75 kilogramów mięsa. Z tego ponad połowa to wieprzowina, dlatego warto zadbać o to, aby była ona najwyższej jakości. Temu właśnie służył zorganizowany przez Pomorską Izbę Rolniczą Pomorski Piknik Wieprzowy - pod hasłem "Smacznie i zdrowo, czyli wieprzowina na naszym stole".
Goście, którzy tego dnia zdecydowali się odwiedzić Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze Renk w Gdańsku – gdzie właśnie odbywała się impreza - na pewno nie odeszli stamtąd zawiedzieni.
Mogli nie tylko skosztować regionalnych potraw sporządzonych na bazie mięsa wieprzowego przez gospodynie wiejskie, ale również dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat walorów smakowych wieprzowiny i nauczyć się, w jaki sposób zrobić ,,mięsne grzybki’’ czy też ,,żeberka Adama’’. Wszystko to okraszone było ludową muzyką i licznymi konkursami z atrakcyjnymi nagrodami, których tematem głównym była oczywiście wieprzowina. Dopisała zarówno pogada, jak i goście, organizatorzy mogą więc śmiało powiedzieć, że impreza była udana i zacząć przygotowywać się do jej kolejnej odsłony.
Zorganizowany przez PIR piknik był częścią cyklu, prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest reklamowanie wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej jakości, produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji.
Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania, oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka. Organizacja imprezy została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Źródło: PIR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|