Jak jeść latem? Lekko i zdrowo! Poznaj nasze przepisy
Lekka sałatka marokańska
Składniki:
- pół szklanki kaszy kuskus (sypka),
- pomidor,
- dymka,
- zielony ogórek,
- garść świeżej natki pietruszki,
- garść świeżej mięty,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej lniany/rzepakowy nierafinowany,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzącą wodą, lekko ponad kaszę, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiedy ostygnie, spulchnić kaszę widelcem, dodać wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, świeże zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek (lub olej). Wymieszać. Odstawić do przegryzienia do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli nie możemy się doczekać możemy zjeść od razu ;-) ). Podawać jako samodzielną lekką sałatkę lub jako dodatek do grillowanego kurczaka i ryby.
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ. Rozbić widelcem, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać ulubione posiekane zioła.
*świetne jako dip do chleba, chrupkiego pieczywa ryżowego, maczania surowych warzyw lub sos do kurczaka czy łososia.
Hummus
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy gotowej (ze słoika lub puszki),
sok z cytryny,
oliwa z oliwek,
2 łyżki pasty sezamowej tahini,
sól, pieprz,
1 mały ząbek czosnku,
zimna woda.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz wody) zmiksować na gęstą pastę. Jeśli chcemy, by była rzadsza dolewamy lodowatej wody. Świetna i zdrowa pasta do chleba, surowych czy pieczonych warzyw lub jako samodzielna przekąska.
Sałatka z gruszki z orzechami wloskimi i szpinakiem
Składniki:
- 1 gruszka,
- garść świeżego szpinaku,
- 5 orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- pieprz.
Przygotowanie
Pokrojoną gruszkę wmieszać z garścią szpinaku, orzechami, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić czarnym pieprzem do smaku. Można podawać też z ulubionym serem pleśniowym.
Zupa krem z zielonego groszku z ziemniaczkiem
Składniki:
- 1 paczka mrożonego zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duży ziemniak,
- sól, pieprz,
- dodatkowo oliwa z oliwek do polania zupy.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę posiekaną na małe kawałeczki, dodać mrożony groszek, zalać wodą i gotować do miękkości ok. 20 minut. Zmiksować zupę, doprawić solą i pieprzem. Przelać do miseczki. Przed podaniem polać dodatkowo kapką oliwy, bądź dobrego oleju.
*można podawać z kromką razowego chleba, grzanką, pełnoziarnistą bułeczką lub chrupkim krążkiem ryżowym.
Sałatka fasolowa z ryżem i zielonymi warzywami
Składniki:
- 3 łyżki brązowego ryżu ugotowanego,
- pół szklanki fasoli (wszystko jedno jakiej – może być czerwona),
- garść zielonych liści (rukola, roszponka, sałata lodowa, świeży młody szpinak),
- kilka różyczek brokuła wcześniej ugotowanego al dente (nie może być ciapkowaty i rozgotowany, powinien być lekko twardawy),
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini (możemy pominąć),
- sezam do posypania,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie:
Ugotowany brązowy ryż wymieszać z fasolą, zielonymi liśćmi, brokułem. Doprawić 1 łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub pomarańczy, pastą sezamową. Wymieszać. Sałatkę posypać sezamem. Bogactwo wapnia!
Sałatka z różnych rodzajów fasoli z kolorowymi warzywami
Składniki:
- 1/4 szklanki fasoli czerwonej,
- 1/4 szklanki fasoli białej,
- 1/ szklanki fasoli borlotti lub innej,
- cebula,
- pomidor,
- ogórek,
- zielona pietruszka,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie
Różne rodzaje fasoli wymieszać z posiekaną w piórka cebulką, pomidorem, ogórkiem, zieloną pietruszką. Doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podawać na lekką kolację lub przekąskę z 1 kromką razowego chleba, bułką grahamką lub chlebkiem pita.
Latem jedzmy lekko, zdrowo i kolorowo! Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|