KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Korzystajmy z niezwykłych właściwości głogu!

Opublikowano 06.06.2018 r.
Głóg to roślina o wyjątkowych walorach leczniczych, niegdyś bardzo popularna i szeroko wykorzystywana w leczeniu różnych dolegliwości, dziś znana głównie pod postacią płynnych toników, które wręczamy babciom i dziadkom w prezencie, najczęściej z okazji ich święta. Głóg jest rośliną, którą warto posiadać w domowej apteczce, sprawdźcie, jakie ma właściwości oraz kiedy najlepiej go zbierać i jak przetwarzać.

Głóg jest rośliną pospolitą, ale co ciekawe wyróżniamy ponad 200 jego gatunków. W Polsce najczęściej możemy spotkać głóg dwuszyjkowy, oraz jednoszyjkowy, oba bardzo podobne, trudne w odróżnieniu. Mają jednak te same właściwości lecznicze, nie ma więc znaczenia, z której rośliny zbierane będą surowce do przygotowania leków ziołowych. Surowcami pozyskiwanymi z głogu są kwiat z liśćmi oraz owoc. 

Głóg jest krzewem dorastającym do około 5 m wysokości, najczęściej można go spotkać na skrajach lasów, w zaroślach, na łąkach, niegdyś sadzono również głóg w ogrodach i przy polach, aby mieć łatwy dostęp do surowców leczniczych. Jest to roślina charakterystyczna, którą trudno pomylić z innymi, ma pięciopłatkowe, białe lub jasno różowe kwiaty, jesienią zaś czerwone, dobrze znane wszystkim owoce. Głóg jest rośliną posiadającą długie kolce, trzeba więc zachować ostrożność podczas zbioru surowców leczniczych. 

Właściwości lecznicze głogu

Kwiaty i owoce głogu mają nieco inny skład chemiczny, jednak ich działanie lecznicze jest podobne. W kwiatach głogu, zwykle zbieranych wraz z liśćmi, znajdziemy flawonoidy, procyjanidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne. Owoce z kolei są źródłem znacznych ilości witaminy C, witamin z grupy B, soli mineralnych oraz, podobnie jak kwiaty, flawonoidów, procyjanidów, garbników i fitosteroli, które odpowiadają w największym stopniu za właściwości lecznicze obu głogowych surowców. 

Kiedy zbierać kwiaty i owoce głogu?

Kwiaty głogu zbiera się najczęściej w maju, najlepiej pozyskiwać je już na początku okresu kwitnienia, gdyż w zależności od warunków atmosferycznych, mogą bardzo szybko przekwitnąć. Po zebraniu, kwiaty można wysuszyć i stosować w postaci herbaty, najbardziej skuteczne są jednak wyciągi alkoholowe z głogu. Warto więc, tuż po zebraniu, kwiaty zalać 40% alkoholem, nalewkę głogową przygotowujemy w szczelnie zamykanym naczyniu i przechowujemy w ciemnym miejscu. Kwiaty maceruje się w alkoholu przez dwa tygodnie, następnie nalewkę filtruje się. W celach leczniczych zażywa się ją 4 razy dziennie po łyżce stołowej. Suszone kwiaty można również zmielić na proszek i stosować w połączeniu z miodem. 

Owoce głogu zbiera się jesienią, pod koniec września i w październiku, gdy są już dojrzałe i odpowiednio wybarwione, w momencie zbioru powinny mieć kolor ciemnoczerwony. Owoce suszymy w całości, można z nich również przygotować lecznicze wyciągi, np. nalewkę, zalewając całe lub rozgniecione widelcem owoce 40% ciepłym alkoholem.

Zarówno owoce, jak i kwiaty wykazują szczególnie korzystny wpływ na układ krążenia. Wyciągi zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, nieco zwalniając czynność serca. Zawarte w kwiatach i owocach flawonoidy i procyjanidy rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi oraz zwiększając dotlenienie tkanek. Działając w ten sposób głóg, rozszerza tętnice wieńcowe, chroniąc przed zawałem, a także tętnice mózgowe, wpływając korzystnie na dotlenienie tkanki mózgowej. Obniża w ten sposób ryzyko wystąpienia udaru. Poprawiając dotlenienie wpływa także korzystnie na pracę mózgu. Rozszerzając naczynia krwionośne głóg wpływa również obniżająco na ciśnienie krwi. Wiele badań wykazało też działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne wyciągów z głogu. Głóg zmniejsza więc znacznie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i obniża ryzyko chorób nowotworowych. Wyciągi z głogu są moczopędnie, działają oczyszczająco, usuwając szkodliwe metabolity i toksyny z organizmu. 

Głóg, jego przetwory i wyciągi są polecane w naturalnym leczeniu nadciśnienia, choroby wieńcowej, dusznicy bolesnej, łagodnych postaci niewydolności serca, w zaburzeniach rytmu serca, w nerwicach, miażdżycy, w stanach przewlekłego stresu.

Zarówno kwiaty jak owoce głogu są surowcami działającymi łagodnie, trzeba je przyjmować długotrwale i regularnie. Surowce głogowe to zioła bezpieczne w stosowaniu, można je zazywać przez długi czas lub stosować profilaktycznie, jeśli jesteśmy w grupie ryzyka rozwoju miażdżycy czy choroby wieńcowej. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO