Dieta wegetariańska? Czemu nie!

Śniadanie
Owsianka z owocami i jogurtem naturalnym posypana migdałami
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka migdałów, płatków migdałowych lub migdałów mielonych
- garść owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem lekko ponad płatki poprzedniego dnia. Przykryć miseczką, by płatki napęczniały. Rano dodać jogurt, owoce, posypać migdałami. Można polać miodem.
II Śniadanie
Świeżowyciskany sok lub koktajl warzywny/warzywno owocowy lub owocowy
Obiad
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę. Cukinię pokroić na talarki, przesmażyć z cebulą w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Zupę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako chłodnik.
Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki ciecierzycy
- garść świeżego szpinaku
- kawałek sera feta
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wymieszać z ciecierzycą, szpinakiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wkroić ser feta. Można doprawić dodatkowo sokiem z cytryny.
Podwieczorek
Garść ulubionych orzechów/suszonych owoców/miseczka świeżych owoców
Kolacja
Kanapki z awokado, serkiem kozim, pomidorem i natką pietruszki
Składniki:
- 2/3 kromki chleba na zakwasie (żytniego lub innego)
- pół awokado
- kawałek koziego serka bądź twarożku
- natka pietruszki świeża
- sól, pieprz
- pomidor
Awokado zmiażdżyć na papkę, pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Pastę nakładać na kanapki, na wierzch dodać kleks serka koziego. Jeść z pomidorami.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|