Botwinka na zdrowie! Przepisy na sezonowe dania

Botwinka i jej cenne właściwości
Botwinka to bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami, a także wielu witamin, m.in. C, A, z grupy B oraz kwasu foliowego. Poza tym w botwince znajdziemy ważne dla naszego organizmu składniki mineralne: potas, żelazo, magnez i wapń.
Zajadajmy więc botwinkę dla zdrowia! Poniżej prezentujemy kilka przepisów na tradycyjne i oryginalne dania z botwinką w roli głównej.
Tradycyjna zupa z botwinki
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- kilka ziemniaków,
- 2 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek pora i selera,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 3 ziarna pieprzu,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki octu,
- sól do smaku.
Gotujemy bulion warzywny (łączymy wszystkie warzywa i przyprawy), dodajemy ziemniaki, kiedy będą lekko miękkie, dokładamy pokrojoną drobno botwinkę (buraczki i liście). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, doprawiamy do smaku cukrem, octem, solą. Mąkę przed dodaniem do zupy dokładnie mieszamy z zimną wodą (aż nie będzie grudek). Następnie dodajemy powoli do zupy, ciągle mieszając. Zupę ponownie należy zagotować. Przed podaniem można dodatkowo zabielić śmietaną.
Chłodnik z botwinką
Składniki:
- 1 – 2 pęczki botwiny,
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
- 1 większy młody burak,
- 1 zielony ogórek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1/2 szklanki kefiru,
- sok z ½ cytryny,
- 2 -3 jajka ugotowane na twardo,
- sól, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Botwinę umyć, pokroić i zalać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem na ok. 10 minut. Burak obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zagotować i zostawić pod przykryciem. Ogórek obrać i drobno pokroić. Wywar lub rosół przecedzić, dodać botwinę. Przecedzić wywar z buraka i dodać do zupy. Doprawić do smaku i wystudzić. Następnie śmietanę z kefirem dokładnie wymieszać i dodać ogórek oraz zieleninę. Dodać do zupy, wszystko wymieszać i schłodzić. Na talerzach położyć pokrojone w ćwiartki jajka i zalać chłodnikiem.
Sałatka z botwinką
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- ser feta,
- garść rukoli,
- garść łuskanych pestek słonecznika,
- oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Botwinkę siekamy, łączymy z rukolą i pokrojonym w kostkę serem feta, posypujemy słonecznikiem, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku. Lekka i pyszna sałatka gotowa!
Smoothie z botwinką
Składniki:
- pół pęczka botwinki,
- 1 szklanka truskawek,
- 1 kiwi,
- 1 banan,
- sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki łączymy w blenderze i pijemy ze smakiem :-)
Botwinka w cieście francuskim
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 1 pęczek botwinki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Botwinkę drobno kroimy łączymy z miodem i oliwa z oliwek, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 10 min w temp. 200 st. C. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, brzegi zawijamy do środka, nakłuwamy widelcem. Podpieczoną botwinkę układamy na cieście, posypujemy pokruszonym serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut. Smacznego!
Placki z botwinką
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchew i cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Botwinkę drobno siekamy, dodajemy do startych warzyw. Dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, sól, pieprz, rozkruszponą fetę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju - 1 placuszek to około łyżka stołowa masy (nakładamy na patelnię i delikatnie spłaszczamy). Możemy podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Sezon na botwinkę trwa, dlatego warto „wziąć ją na warsztat” i stworzyć pyszne dania dla calej rodziny!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|