KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 czerwca 2019

Z łąki na stół - kulinarne przepisy na wiosnę i lato

Wiosną i latem przyroda wyjątkowo szczodrze nas obdarowuje. Zachęcamy więc do wykorzystania obfitości kwiatów, pąków, liści, owoców – różnorodności smaków i zapachów w swojej kuchni.

W kwiatach i owocach bzu czarnego znajdują się związki korzystnie wpływające na układ trawienny i moczowy. Łagodzą zgagę i wzdęcia regulują trawienie, mają działanie moczopędne.

  • Lemoniada z kwiatów – doskonała na upały

30–50 kwiatostanów i 3 cytryny podzielone na cząstki zalać w kamiennym garnku i zostawić na 24 godz. Następnie odcedzić, dodać 10 dag cukru, wymieszać i zostawić na kolejne 24 godz. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.

Można też zlać lemoniadę do butelek i przechowywać w chłodnym  miejscu. Po 3–4 dniach wytwarza się pewna ilość CO2 i lemoniada musuje.

 

  • Syrop ze świeżych kwiatów – polecam pić przy przeziębieniach 

25 baldachów świeżo rozkwitłych kwiatów zalać 2 litrami wody. Po 48 godz. odcedzić. Do płynu dodać 2 kg cukru, przegotować i zlać do butelek czy słoików. To też świetny dodatek do piwa lub herbaty.

 

  • Sos pesto z czosnku niedźwiedziego

Około 5 garści (wiązek) liści czosnku niedźwiedziego należy umyć, odsączyć i drobno posiekać. Następnie rozetrzeć je z solą i 100 ml oliwy z oliwek. Pesto gotowe. Zamknięte w słoiku można przechowywać, w chłodnym  miejscu, do kilku miesięcy.

Uwaga! Czosnek niedźwiedzi jest rośliną częściowo chronioną! Zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin, czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą ochroną częściową – nie można go zrywać w lesie! Z powodzeniem można go jednak uprawiać w ogródku.

 

  • Sos pesto z natki marchewki

Natka marchewki jest jadalna, ale dość twarda, dlatego do przygotowania pesto można ją ugotować. Liście z pęczka młodej marchewki umyć, osuszyć i odrzucić grubsze łodyżki. Dodać oliwę, 2–3 ząbki czosnku, sól, orzechy włoskie lub pestki dyni i zmiksować. Gęstość sosu można regulować ilością dodanej oliwy.

 

  • Zupa z pokrzywy

Składniki: 3 szklanki młodych listków pokrzywy, 2 marchewki, 4 ziemniaki, 2 listki laurowe, mielone ziele angielskie, cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, masło, śmietana do zabielenia.

Świeżo zebraną pokrzywę (całą nadziemną część rośliny) sparzyć gorącą wodą. Następnie, razem z cebulą podsmażyć na maśle, dodać przyprawy. W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami. Do miękkich warzyw dodać pokrzywę i jeszcze chwilę gotować. Można doprawić ulubionymi ziołami. Przed podaniem, na talerzu dodać śmietanę.

 

  • Sałatka z płatkami robinii akacjowej

Umyte, porwane liście sałaty połączyć z umytymi, pokrojonymi truskawkami i świeżymi płatkami akacji. Doprawić pieprzem i kardamonem.

 

  • Różnorodne placuszki

Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć można wiele roślin: kwiaty mniszka lekarskiego, kwiatostany robinii akacjowej, bzu czarnego, liście babki lancetowatej.

Igły sosnowe dodane do soków owocowych wyciskanych czy wytłaczanych w warunkach domowych urozmaicą ich smak i aromat. Polecam. Można też drobno posiekanymi igłami sosnowymi doprawić sałatki, sosy, pieczone ziemniaki, masło, sól.

Zaskoczeni? Czas odkryć bogactwo smaków, jakie daje nam natura!

 

 

kontakt1.jpg
Laura Maciejewska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione