Ciepłe śniadania – energia dla organizmu

Zacznijmy od podstaw – wstajemy rano, szykujemy się do szkoły/pracy, wchodzimy do kuchni, a tam – kawa, kanapki, często zimny jogurt z owocami albo szybka słodka bułka w biegu. Niestety, często tak wygląda poranek w wielu domach. Oczywiście, jesteśmy tylko ludźmi –brak czasu, pośpiech, ważniejsze sprawy to nie rzadko nasza codzienność niepozwalająca nam zatroszczyć się o pierwszy posiłek dnia. Jeśli takie poranki zdarzają nam się sporadycznie lub raz na jakiś czas – na pewno nic się nie stanie. Jednak, gdy momenty kiedy możemy spokojnie zjeść wartościowe śniadanie to nieliczny wyjątek naszego funkcjonowania – najwyższy czas to zmienić!
Najważniejsze – przygotowanie ciepłego, zdrowego posiłku, który da nam energię na cały dzień oraz przyjemnie rozgrzeje żołądek naprawdę nie zajmuje dużo czasu – to tylko kwestia organizacji i odpowiedniego dobrania produktów.
A dlaczego ciepłe śniadanie jest tak ważne?
W okresie jesienno-zimowym najlepsze są produkty, które nie wychładzają organizmu, uchronią nas przed infekcjami i wirusami, przyjemnie rozgrzeją żołądek i organy wewnętrzne.
Dla odchudzających się – czy wiecie, że ciepłe posiłki podkręcają nasz metabolizm? Dodatkowo ułatwiają trawienie i zapewniają sytość na dobrych kilka godzin.
Na czczo warto wypić ciepłą wodę z cytryną, można samą wodę, można też dodać miodu. Wspaniała będzie też kawa rozgrzewająca (przepis poniżej), czy ciepły domowy kompot. Potem możemy przyrządzić owsiankę, kaszę z ciepłymi owocami bądź warzywami, jajka na ciepło, kanapki (ale również na ciepło), a nawet zjeść warzywną zupę.
Zaprzyjaźnijmy się na stałe z przyprawami takimi jak: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma, chilli – świetnie smakują i również przynoszą przyjemne ciepło organizmowi.
A oto kilka przepisów na ciepłe śniadania, wspaniałych na jesień:
Owsianka z duszonymi śliwkami
Składniki :
- 5 łyżek płatków owsianych
- woda
- szczypta soli
- miód, masło klarowane (bądź zwykłe)
Przygotowanie :
Płatki owsiane gotować do miękkości i kleistej konsystencji – w razie potrzeby dodać wodę. Na koniec dodać szczyptę soli i po lekkim przestygnięciu – miód do smaku.
Duszone śliwki: Kilka śliwek umyć, wyjąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki (połówki, bądź ćwiartki), umieścić w rondelku, lekko podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec dodać dużą szczyptę cynamonu.
Kawa rozgrzewająca w przyprawami
Składniki :
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 2 szklanki wody
- cynamon, imbir, kardamon, lub inne ulubione, korzenne przyprawy
- miód lub inne zdrowe słodzidło (np. syrop klonowy itd.) do smaku
Przygotowanie :
W rondelku zgotować wodę, wsypać kawę i przyprawy i gotować ok. 5-7 min. na wolnym ogniu. Odstawić do opadnięcia fusów, przecedzić przez sitko i wlać do kubeczka. Dosłodzić do smaku. Pić na zdrowie!
Taką kawę można pić nawet 3 razy dziennie. Kawa gotowana wzmacnia żołądek, ociepla organy wewnętrze, a co najważniejsze – wprawia w doskonały humor.
Omlet na ciepło z duszonym szpinakiem
Składniki :
- 2 jajka
- szpinak
- oliwa z oliwek, dobry olej bądź masło do smażenia
- sól, pieprz, ew. chilli
Przygotowanie :
Rozbić jajka do miseczki, rozbełtać wtłaczając powietrze, dodać sól, pieprz i szczyptę chilli (opcjonalnie). Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić szpinak, następnie wlać masę jajeczną i lekko zagarniać do środka, aby masa zaczęła się lekko ścinać. Kiedy omlet będzie od spodu gotowy, a na wierzchu lekko płynny – złożyć go na pół i wyłączyć palnik kuchenki – niech dojdzie ok. 1 minuty – ważne, żeby nie był do końca ścięty – wtedy będzie suchy i niesmaczny. Jeść z pieczywem (np. lekko podgrzanym na patelni lub w tosterze), bądź bez dodatków.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|