7 zasad zdrowego grillowania
1. Paliwo do grilla
Paliwo jest bardzo istotne podczas grillowania, trzeba pamiętać, aby potrawy na grillu umieszczać dopiero wtedy, kiedy całkowitemu wypaleniu ulegnie stosowana rozpałka. Równie ważne jest samo paliwo, najlepiej stosować brykiet lub węgiel drzewny pochodzący w drzew liściastych. Drewno drzew iglastych zawiera bowiem żywice, z których podczas spalania powstają związki aromatyczne, będą one osadzały się w naszych grillowanych daniach. Nie należy również stosować papieru, szczególnie zadrukowanego, kartonów, które zawierają kleje oraz lakierowanego drewna. Po położeniu potraw na ruszt, nie należy nigdy dodawać już podpałek, ponieważ ich opary są bardzo toksyczne i przedostają się wprost do grillowanych potraw.
2. Izolacja od ognia
Podczas grillowania, szczególnie w potrawach mięsnych wydzielają się szkodliwe związki, węglowodory aromatyczne, które wywierają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Skutki ich oddziaływania mogą być długofalowe i bardzo niebezpieczne, bowiem są to związki rakotwórcze. Niektóre z nich powstają bezpośrednio w produktach, które grillujemy, a niektóre tworzą się z tłuszczów spadających na ogień (powstają toksyczne opary). Dania grillowane trzeba więc zawsze izolować od ognia, stosując do tego celu odpowiednie tacki lub filię aluminiową. Produkty izolowane od ognia zachowują więcej składników odżywczych.
3. Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa znacznie zmniejsza ilość powstających w nim rakotwórczych związków. Marynatę najlepiej przygotować na bazie ziół i przypraw, które dodatkowo wpływają korzystnie na trawienie. Do przygotowania marynaty nie stosujemy gotowych mieszanek przypraw, ponieważ często zawierają sztuczne dodatki aromatyczne i wzmacniacze smaku.
4. Odpowiednie produkty
Produkty służące do przygotowania dań z grilla muszą być świeże, a mięso powinno zwierać jak najmniej tłuszczu. Najlepiej nie używać gotowych przyprawionych dań, ponieważ nie mamy wówczas pewności, co do ich świeżości. Nie jesteśmy w stanie również skontrolować, co zostało użyte do przyprawienia dania. Grillując powinniśmy jak najczęściej rezygnować z mięsa peklowanego, które zawiera związki azotowe. Podczas grillowania przekształcają się one w groźne dla zdrowia nitrozoaminy. Niestety, wszystkie dostępne w sklepach wędliny i kiełbasy są konserwowane azotanami.
5. Dobrze wypieczone mięso
Jak rozpoznać czy przygotowywane na grillu dania są gotowe do spożycia? Najlepiej użyć termometru do mięsa i sprawdzić jaka temperatura jest wewnątrz kawałka mięsa, mięso najlepiej podzielić na mniejsze kawałki, wówczas będziemy mogli je szybciej przyrządzić. Potraw grillowanych najlepiej też nie przypalać ponieważ w takich potrawach znajduje się więcej związków toksycznych. Przygotowanych dań z grilla nie należy również odgrzewać lub ponownie grillować.
6. Nie tylko mięso
Wiosna i lato to czas, kiedy mamy najlepszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które również można przyrządzić na grillu. Przepisy na zaskakujące grillowane desery znajdziesz TUTAJ.
7. Higiena
Produkty które będziemy przygotowywać na grillu powinny być przechowywane w lodówce aż do momentu położenia ich na ruszcie. Na daniach, szczególnie mięsnych, przechowywanych w temperaturze pokojowej bardzo szybko rozwijają się bakterie, które mogą wywoływać groźne zatrucia. Nie należy używać tych samych, nieumytych wcześniej naczyń czy sztućców do surowego i upieczonego mięsa. Dotykając surowego mięsa należy zawsze pamiętać o umyciu rąk mydłem. Przed rozpoczęciem grillowania ruszt należy wyczyścić z resztek tłuszczu i potraw z poprzedniego grillowania.
Grillowanie to doskonały sposób spędzania wolnego czasu w gronie rodziny i przyjaciół, przygotowując potrawy na wolnym ogniu warto stosować kilka ważnych zasad, aby posiłki były nie tylko smaczne, ale też zdrowe i bezpieczne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|