"Polska smakuje" - zobacz relację z Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

Impreza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców stolicy, ale też gości z innych miast. Na Tor Służewiec przybyło kilkanaście tysięcy zwiedzających. Wśród gości byli także przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych, które mają siedziby w Warszawie.
Otwarcia pikniku dokonał sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi Jacek Bogucki, który podkreślił, że ideą pikniku jest prezentowanie walorów naszej żywności przy dobrej zabawie i wypoczynku.
Na stoiskach królowały tradycyjne dania, m.in. chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, a także świeże warzywa, owoce, miody i soki. Wszystko polskie, zdrowe i niezwykle smaczne! Kucharze przygotowywali też potrawy z drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Były też degustacje drożdżowych bułeczek z wegetariańskim farszem. Jak widać, dla każdego coś dobrego.
Przygotowano też specjalne, kulinarne warsztaty z szefem kuchni Łukaszem Konikiem, który jest popularyzatorem kuchni molekularnej.
Na Służewcu swoje produkty prezentowało blisko100 firm. Wśród nich producenci, których wyroby otrzymały znak Programu Poznaj Dobrą Żywność, a także producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych, tradycyjnych oraz ekologicznych. Swoje stoiska miały też instytucje, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.
Podczas pikniku przygotowano również wiele atrakcji dla najmłodszych gości, m.in. gry tematyczne popularyzujące zdrowy sposób odżywiania.
Na piknikowej scenie wystąpił zespól ludowy „Stokrotki” z Barańska. Goście mogli też wziąć udział w pokazach i nauce tańców ludowych oraz przyśpiewek. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także wystawa zwierząt hodowlanych i prezentacja zabytkowych maszyn rolniczych.
Podczas imprezy odbyła się również gonitwa 4-letnich ogierów i klaczy czystej krwi arabskiej o Nagrodę Bandosa, rozgrywana na dystansie 2400 metrów oraz gonitwa uczniowska - czyli rywalizacja adeptów sztuki jeździeckiej.
Podczas ostatniego weekendu można było dobrze zjeść, świetnie się bawić i odpocząć na łonie natury. Do zobaczenia na pikniku za rok!