KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 września 2017

Żelazo – ważny składnik w diecie

Mocne kości i zęby, silne włosy i paznokcie, zdrowa skóra i energia do działania? To wszystko zasługi żelaza – pierwiastka niezbędnego w naszym organizmie.

Niedobory żelaza to najczęściej spotykana plaga naszych czasów. Na braki tego pierwiastka szczególnie narażone są kobiety (podczas menstruacji lub ciąży).

Jeśli czujemy się osłabieni, nie mamy na nic siły i szybko się męczymy, a ponadto zauważamy u siebie inne symptomy np. sińce pod oczami, suchą skórę, łamliwe włosy i paznokcie a nawet zły nastrój – to wszystko może oznaczać niedobory żelaza w naszym organizmie.

Co robić? Przede wszystkim wzbogacić swój jadłospis w produkty bogate w ten pierwiastek. Oto rady co jeść, by żelazo było w normie.

Na początku kilka słów o żelazie – dzielimy je na hemowe i niehemowe. To hemowe nazywane jest pełnowartościowym, ponieważ zdecydowanie lepiej się wchłania niż to niehemowe (zaledwie 5%). Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce – wątróbka, mięso (zwłaszcza wołowina) a także drób i ryby. Żelazo niehemowe natomiast znajdziemy m. in. w żółtkach jaj, ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, otrębach pszennych i zielonych warzywach (brokuły, zielony groszek, fasolka). Jeśli cierpimy na niedobory żelaza przynajmniej 1-2 razy w tygodniu powinna pojawić się wołowina lub podroby – nie bójmy się ich! Chuda wołowina jest o wiele zdrowszym mięsem niż hodowane kurczaki pełne antybiotyków.

Co ważne, za wchłanianie żelaza odpowiada witamina C. Zatem pamiętajmy, by sięgając po produkty bogate w żelazo spożywać je razem z dodatkiem składników zawierających tę właśnie witaminę np. czerwonej papryki, natki pietruszki, pomidorów, kiszonek. Czyli – na obiad gulasz z surówką z kiszonej kapusty, a na śniadanie kanapki z wędliną, pomidorem i natką pietruszki.

Co utrudnia wchłanianie żelaza? Kawa i herbata. Nie popijajmy nimi posiłków – odczekajmy minimum pół godziny.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Nie łam się! Dieta na zdrowe kości - przykładowy jadłospisNie łam się! Dieta na zdrowe kości - przykładowy jadłospis
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione