KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Żelazo – ważny składnik w diecie

Opublikowano 19.09.2017 r.

Mocne kości i zęby, silne włosy i paznokcie, zdrowa skóra i energia do działania? To wszystko zasługi żelaza – pierwiastka niezbędnego w naszym organizmie.

Niedobory żelaza to najczęściej spotykana plaga naszych czasów. Na braki tego pierwiastka szczególnie narażone są kobiety (podczas menstruacji lub ciąży).

Jeśli czujemy się osłabieni, nie mamy na nic siły i szybko się męczymy, a ponadto zauważamy u siebie inne symptomy np. sińce pod oczami, suchą skórę, łamliwe włosy i paznokcie a nawet zły nastrój – to wszystko może oznaczać niedobory żelaza w naszym organizmie.

Co robić? Przede wszystkim wzbogacić swój jadłospis w produkty bogate w ten pierwiastek. Oto rady co jeść, by żelazo było w normie.

Na początku kilka słów o żelazie – dzielimy je na hemowe i niehemowe. To hemowe nazywane jest pełnowartościowym, ponieważ zdecydowanie lepiej się wchłania niż to niehemowe (zaledwie 5%). Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce – wątróbka, mięso (zwłaszcza wołowina) a także drób i ryby. Żelazo niehemowe natomiast znajdziemy m. in. w żółtkach jaj, ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, otrębach pszennych i zielonych warzywach (brokuły, zielony groszek, fasolka). Jeśli cierpimy na niedobory żelaza przynajmniej 1-2 razy w tygodniu powinna pojawić się wołowina lub podroby – nie bójmy się ich! Chuda wołowina jest o wiele zdrowszym mięsem niż hodowane kurczaki pełne antybiotyków.

Co ważne, za wchłanianie żelaza odpowiada witamina C. Zatem pamiętajmy, by sięgając po produkty bogate w żelazo spożywać je razem z dodatkiem składników zawierających tę właśnie witaminę np. czerwonej papryki, natki pietruszki, pomidorów, kiszonek. Czyli – na obiad gulasz z surówką z kiszonej kapusty, a na śniadanie kanapki z wędliną, pomidorem i natką pietruszki.

Co utrudnia wchłanianie żelaza? Kawa i herbata. Nie popijajmy nimi posiłków – odczekajmy minimum pół godziny.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Nie łam się! Dieta na zdrowe kości - przykładowy jadłospisNie łam się! Dieta na zdrowe kości - przykładowy jadłospis

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO