Program dla Szkół w roku szkolnym 2017/2018

Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, upowszechnianie wiedzy o zdrowej zbilansowanej diecie, a także wiedzy o pochodzeniu dostarczanych produktów i ich powiązaniu z rolnictwem.
Program jest skierowany do dzieci z klas I-V w szkołach podstawowych. W ramach Programu dzieci otrzymują bezpłatnie świeże owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Ponadto uczestniczą w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania oraz pochodzenia i uprawy udostępnianych produktów.
Łącznie w obu semestrach w komponencie owocowo-warzywnym uczestniczyło prawie 25 tysięcy szkół (dokładnie 24 768).
Natomiast łącznie w obu semestrach w komponencie mlecznym uczestniczyło prawie 25 tysięcy 300 szkół (dokładnie 25 258).
Programem tym objęto ok. 1,8 mln dzieci.
Liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko wynosiła 45, a łączna liczba porcji mleka i produktów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko wynosiła 40.
Ogółem w roku szkolnym 2017/2018 dzieci spożyły ponad 162 mln porcji owocowo-warzywnych oraz prawie 144 mln porcji mlecznych.
Dzieci otrzymywały następujące produkty:
- Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
- Warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
- Soki: owocowe, warzywne, mieszane.
- Produkty mleczne: mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny, serek twarogowy
Polska jest jednym z największych beneficjentów Programu dla szkół. Pod względem przyznanego budżetu ze środków UE zajmuje 4 miejsce (za Niemcami, Francją i Włochami). Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 to ok. 237,5 mln zł, w tym 117,4 mln zł to środki z budżetu Unii Europejskiej i 120,1 mln zł to środki z budżetu krajowego.
W celu wzmocnienia oczekiwanego efektu Programu prowadzone były działania edukacyjne i promocyjne. Materiały edukacyjne:
- cztery filmy edukacyjne oparte na warsztatach kulinarnych, poradnik dla nauczycieli,
- broszura dla dzieci,
- poradnik dla rodziców,
instruktaż dla szkół, jak korzystać z ww. pakietu materiałów są dostępne w wersji elektronicznej na stronie internetowej KOWR (http://www.kowr.gov.pl/programy-dla-szkol/program-dla-szkol) oraz Programu dla szkół (http://programdlaszkol.org/dzialania-edukacyjne).
Dyrektorzy szkół podstawowych uczestniczących w tym programie zobowiązani byli do zapewnienia zrealizowania przez szkołę działań edukacyjnych:
- kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe uczniów,
- wzbogacających wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych,
- o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.
W każdym semestrze roku szkolnego szkoły realizowały co najmniej 2 działania z katalogu określonego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej:
- organizowanie konkursów i festynów tematycznych
- organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym ekologicznych, zakładów mleczarskich, wycieczek na lokalne rynki
- organizowanie warsztatów kulinarnych
- zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w rożnych formach
- wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, w tym produktów ekologicznych i regionalnych
- inne sposoby upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, a także o pochodzeniu owoców i warzyw oraz mleka (np. wystawy, prezentacje, gazetki)
![]() |
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
ul. Karolkowa 30
01-207 Warszawa
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|