KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 czerwca 2019

Przepisy na dania z bobu - zdrowe i pyszne lato

Sezon na bób trwa! Dlaczego warto go jeść? Bo to prawdziwa kopalnia witamin i cennych wartości odżywczych. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na dania z bobu. Będzie nie tylko smacznie, ale też zdrowo!

Właściwości odżywcze bobu

Bób ma dużą zawartość białka, dlatego bardzo cenią go osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ stanowi dla niego doskonałą alternatywę. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C, A, witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, potasu i fosforu. 

 

Sałatka dla miłośników bobu

  • 40 dag bobu,
  • 2 pomidory,
  • pół sałaty lodowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości – około 15-20 minut. Odcedzamy, lekko hartujemy zimną wodą i gotowe. Sałatę lodową rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w plastry. Warzywa łączymy ze sobą, polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy cebulą pokrojoną w piórka.


Bób z parmezanem

  • 400 g bobu,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • parmezan,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy cebulkę również pokrojoną w kostkę i dalej smażymy. Pod koniec na patelnię wrzucamy bób, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie posypujemy startym parmezanem i zajadamy ze smakiem. 

 

Pasta z bobu 

 

  • 500 g bobu,
  • 2 jajka,
  • łyżka świeżo posiekanego koperku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.                                                                       

Bób gotujemy do miękkości, jajka gotujemy na twardo. Bób z dodatkiem oliwy blendujemy na gładką masę, dodajemy jajka, czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, całość dokładnie mieszamy. Pasta idealna do kanapek.

 

Spaghetti z bobem 

  • 400 g bobu,
  • makaron typu rurki,
  • 200 g sera goudy,
  • sól i pieprz do smaku.

Bóg gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente, następnie przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy, dodajemy bób, doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy starty na tarce żółty ser. Po chwili danie jest gotowe. 

 

Bób to smaczny i zdrowy sezonowy przysmak. Wypróbuj go również w swojej kuchni!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione