Tytoń pod specjalnym nadzorem. Czy uprawy będą... monitorowane?

To dopiero projekt, ale chodzi o to, aby wyeliminować dopływ tytoniu krajowej produkcji do nielegalnych wytwórni wyrobów tytoniowych. Dlatego Rada Ministrów proponuje objęcie monitoringiem krajowej uprawy tytoniu oraz produkcji i zbytu surowca tytoniowego, a także nadzór nad tymi uprawami.
W tym celu proponuje się utworzenie rejestru producentów surowca tytoniowego. Warunkiem prowadzenia działalności w zakresie uprawy tytoniu, produkcji i zbytu surowca tytoniowego będzie uzyskanie wpisu producenta rolnego do ww. rejestru przez dyrektora oddziału terenowego KOWR. Wpis ten będzie dokonywany na wniosek producenta rolnego
Informuje Biuro Prasowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Producenci surowca tytoniowego wpisani do rejestru będą mieli obowiązek przekazywania informacji na temat prowadzonej uprawy tytoniu, produkcji i zbycia surowca tytoniowego, w tym danych nt: powierzchni i lokalizacji upraw, masy surowca tytoniowego objętego umowami, masy wyprodukowanego surowca tytoniowego, masy surowca dostarczonego nabywcy, stanów magazynowych.
Ponadto w części dotyczącej zmiany ustawy o podatku akcyzowym zaproponowano m.in.:
- opodatkowanie akcyzą sprzedaży suszu tytoniowego przez producenta takiego suszu, dokonanej w związku z dostawą wewnątrzwspólnotową lub eksportem tego wyrobu przez ten podmiot;
- doprecyzowanie przepisów dotyczących obowiązku prowadzenia ewidencji suszu tytoniowego przez podmioty prowadzące skład podatkowy, które magazynują susz tytoniowy nieopodatkowany akcyzą poza składem podatkowym;
- nałożenie na pośredniczące podmioty tytoniowe obowiązku przekazywania danych dotyczących skupionego suszu tytoniowego oraz wykazu producentów tego suszu, od których został on kupiony.
A Wy co myślicie o nowym projekcie ustawy ? Zapraszamy do komentowania.
![]() |
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|