Smaczne i kolorowe desery z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Poza tym cenny wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Czerwone porzeczki są bogate w pektyny, dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę układu trawienia i oczyszczają jelita z toksycznych substancji. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także stabilizują poziom cukru we krwi.
Przepis na ciasto z czerwonymi porzeczkami
Składniki:
- 6 jaj,
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki czerwonych porzeczek.
Ucieramy jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy olej i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy porzeczki (można połączyć porzeczki czerwone i czarne). Jeśli chcemy, aby były słodsze, obtaczamy je wcześniej w cukrze pudrze. Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.
Babeczki z czerwonymi porzeczkami
Składniki:
- 200 g mąki,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jaja.
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek, wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, na wierzch układamy porzeczki.
Babeczki pieczemy przez około 20 min w temp. 180 st. C . Podajemy posypane cukrem pudrem.
Galaretka z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek,
- 80 dag cukru,
- 1 laska wanilii.
Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, wstawiamy do garnka, rozgniatamy, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 min, następnie przecieramy je przez sito. Ponownie wkładamy o garnka, dodajemy wanilię i dalej gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji.
Galaretkę wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez około 10 minut. Galaretkę można wykorzystać do przygotowywania różnych deserów, naleśników i ciast.
Panna Cotta z czerwonymi porzeczkami
Składniki:
- 500 ml śmietany 36%,
- 60 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki zimnej wody.
Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 min, co chwila mieszając. Zestawiamy z ognia, gorącą śmietanę mieszamy z żelatyną – dokładnie i energicznie, aby nie było grudek. Masę przelewamy np. do szklanek, wstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy ze świeżymi owocami lub z galaretką porzeczkową – wg przepisu powyżej.
Smacznego sezonu porzeczkowego!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|