Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Jak przygotować ogórki kiszone?
Domowe przetwory były tradycyjnie przygotowywane samodzielnie, w domu, przez nasze babcie i mamy. Dziś coraz częściej w tego typu produkty zaopatrujemy się w sklepach. Jednak kiszonki to szczególne przetwory, które warto przygotowywać własnoręcznie. Produkty dostępne w sklepach zawierają bowiem sztuczne dodatki. Zamiast naturalnego procesu kiszenia, poddawane są tzw. kwaszeniu, czyli zalaniu roztworem kwasu mlekowego. Nie zawierają wówczas wielu cennych dla zdrowia substancji, które naturalnie powstają podczas kiszenia.
Ogórki kiszone przygotowujemy z ogórków gruntowych. Dokładnie umyte warzywa umieszczamy w czystym, wyparzonym wrzątkiem słoiku. Do środka wkładamy gałązkę dojrzałego kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka ząbków czosnku. Dodajemy także liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Słoiki dokładnie zakręcamy, nie pasteryzujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Latem można zajadać też ogórki małosolne, które są gotowe do zjedzenia po kilku dniach kiszenia. Przygotowujemy je w ten sam sposób co ogórki na zimę. Słoika nie zakręcamy. Przykrywamy talerzykiem lub kawałkiem gazy.
Jak powstają ogórki kiszone?
Warzywa zalane solanką ulegają procesowi kiszenia. Polega on na namnażaniu się w naczyniu bakterii. Przeprowadzają one fermentację mlekową i produkują kwas mlekowy i inne substancje. Bakterie rozkładają cukry znajdujące się w warzywach, które kisimy (mogą być to także kapusta czy burak). Powstający kwas nadaje kiszonkom charakterystycznego kwaśnego smaku. Kwas nie tylko nadaje smak, ale także konserwuje produkt. Dlatego kiszone ogórki i inne warzywa można przechowywać nawet do kilku miesięcy w dobrze zakręconych słoikach.
Właściwości kiszonych ogórków
Kiszone ogórki są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Podczas procesu kiszenia powstaje duża ilość naturalnej witaminy C. Jest ona niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiszone ogórki zawierają również ogromne ilości witaminy K, która bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Ma również duży wpływ na gospodarkę wapniową. W diecie wielu osób brakuje tej witaminy. Dlatego warto uzupełniać jej ilość właśnie kiszonymi ogórkami.
Jeden kiszony ogórek pokrywa 60% u mężczyzn i 80% u kobiet dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Kiszone ogórki to także źródło witaminy A, która bierze udział w procesie widzenia. Wpływa na procesy zachodzące w tarczycy i reguluje wiele innych procesów w organizmie.
Zdrowe bakterie
Proces kiszenia zachodzi dzięki bakteriom, które należą do grupy bakterii probiotycznych. Bakterie mlekowe, które rozwijają się w kiszonych ogórkach to te same, które żyją w naszych jelitach. Ogórki kiszone są więc doskonałym probiotykiem. Bakterie te nie tylko regulują procesy trawienia, wpływają również korzystnie na układ odpornościowy. Regulują pracę jelit i cykl wypróżnień, oraz wspomagają procesy oczyszczania organizmu.
Ogórki kiszone to produkt niskokaloryczny. Mają wysoką zawartość witamin i minerałów i niską zawartość cukrów oraz tłuszczów. Dlatego też powinny być włączane do diety osób odchudzających się. Kiszonki są także bardzo bogatym źródłem błonnika, który reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza ilość tłuszczów wchłanianych z przewodu pokarmowego. Z tego powodu ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do dań tłustych, np. mięsnych.
Zalewa z ogórków kiszonych
Warto również pamiętać, aby nie wylewać zalewy. Wodę pozostałą po kiszeniu można wypić. Zawiera bowiem mnóstwo witamin, minerałów, błonnik i bakterie probiotyczne. Reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Ze względu na wysoką zawartość soli dziennie wystarczy wypijać pół szklanki takiego napoju.
Produkty kiszone to doskonała alternatywa dla świeżych warzyw, szczególnie w okresie zimowym. Warto jeść je również latem jako przekąskę lub uzupełnienie innych dań. Ogórki kiszone to produkt bogaty w witaminy, minerały i błonnik. Stanowi więc doskonałe uzupełnienie zdrowej diety — pod warunkiem, że są przygotowywane samodzielnie.