KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czy będzie zmieniony okres wypasu jeleniowatych?

Opublikowano 03.07.2018 r.
Polski Związek Hodowców Jeleniowatych („PZHJ”) wnioskuje do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o  rozszerzenie okresu dozwolonego wypasu jeleniowatych na terenach objętych wsparciem z tytułu „Działania rolno- środowiskowo-klimatyczne” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. 


W Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno- środowiskowo-klimatyczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, w Załączniku Nr 2, są określone wymogi dla wszystkich wariantów Pakietów 4 i 5 (cenne siedliska i zagrożone gatunki ptaków).


PZHJ proponuje dopuścić również jeleniowatych do wypasania przez cały rok jak to stosuje się obecnie do koników polskich czy koni huculskich

Łąki te , o ile nie są ogrodzone, i tak podlegają całorocznemu wypasowi przez dziko żyjące jeleniowate. Natomiast formalne przyzwolenie na prowadzenie całorocznego wypasu na takich łąkach, na stosownym poziomie obsady przez jeleniowate trzymane w ogrodzeniu przez człowieka, umotywuje przekształcenie obszarów obecnie klasyfikowanych jako grunty orne (trawa na gruntach ornych) w trwałe użytki zielone. Poszerzenie będzie stanowiło jedynie odzwierciedlenie stanu naturalnego, aktualnego, natomiast legitymizowanie prowadzenia wypasu nie tylko uprości regulacje, ale również umożliwi hodowcom racjonalne całoroczne prowadzenie stada w sposób naturalny – mówi Paweł Augustyn, prezes PZHJ.

Daniele i jelenie hodowane w zagrodach doskonale wykorzystują nisze ekologiczną.

Mogą być hodowane tam, gdzie nie można hodować krów czy owiec. Wykorzystują wszelkiego rodzaju zioła i te rośliny, których nie chcą jeść krowy  czy owce( np. pokrzywa czy oset). Jedzą  między innymi  dziki bez , tarninę dzika różę kruszynę i inne rośliny krzaczaste. Wszystko to wpływa na jakość mięsa.
 
Jak podkreślają hodowcy sposób hodowli danieli prowadzony jest bez nawożenia mineralnego, bez herbicydów i pestycydów. Jest więc przyjazny środowisku, a zatem mięso pozyskiwane z tych hodowli posiada najwyższe walory ekologiczne i smakowe.

Hodowla zagrodowa danieli i jeleni jest przyjazna środowisku, zachowuje walory krajobrazowe , chroni wody gruntowe przed degradacją a wszystko to jest wynikiem prowadzonej hodowli ekstensywnej.

O zagrodowej hodowli danieli czytaj TUTAJ

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO