KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Zdrowe zamienniki kawy - lista, którą musisz znać!

Opublikowano 11.07.2018 r.
Czy kawa jest szkodliwa dla zdrowia? Zdecydowanie nie, jeśli wypijamy ją w racjonalnych ilościach. Niestety, szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawiają, że po kawę sięgamy coraz częściej. Jeśli kawa towarzyszy nam przez cały dzień, warto poszukać jej zdrowszych zamienników. Poznaj naszą listę!

Jaka ilość kawy jest niezdrowa?

Kawa jest najbardziej popularnym na świecie napojem pobudzającym, substancją stymulującą jest oczywiście kofeina, której nie można zażywać w sposób nieograniczony. Przyjmuje się, że dzienna bezpieczna dawka kofeiny to 300 mg, natomiast kubek tradycyjnej parzonej kawy zawiera około 120 mg kofeiny. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać więc trzech kubków, pod warunkiem, że w naszej diecie nie brakuje niezbędnych substancji mineralnych – magnezu, żelaza, wapnia.  Przekroczenie bezpiecznej dawki kofeiny, np. wypicie dwóch kaw w zbyt krótkim odstępie czasu może już wywołać negatywne skutki – zwiększone ciśnienie krwi, podwyższone tętno, nerwowość czy rozkojarzenie. Warto więc znać zdrowe odpowieniki kawy i również z nich korzystać. 

  • Guarana

Guarana, czyli paulinia to roślina występująca naturalnie w Ameryce Południowej. Wytwarza nasiona, które są niezwykle bogate w kofeinę, mają jej dwa razy więcej niż kawa. Napój ze sproszkowaną guaraną pobudza bardziej efektywnie, ponieważ zawiera dodatkowo teofilinę i teobrominę, które także działają stymulująco. Guarana to środek, który jest polecany szczególnie osobom nie mogącym pić kawy z powodu jej niekorzystnego wpływu na żołądek. Guarana bowiem nie podrażnia żołądka, jest więc bezpieczniejsza dla osób chorujących np. na wrzody żołądka. Guarana jest także bardzo popularnym środkiem wspomagającym odchudzanie, ponieważ zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego. 

  • Matcha

Matcha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, ma postać zielonego proszku o konsystencji cukru pudru. Matcha jest źródłem związku o nazwie L-teanina, który jest aminokwasem. Związek ten ma nie tylko właściwości pobudzające, wpływa też niezwykle korzystnie na zdrowie. Nie należy jednak mylić L-teainy z teiną, która jest rodzajem kofeiny występującej w herbacie czarnej, zielonej i białej. L-teaina to związek poddany w ostatnim czasie wielu badaniom, macha zawdzięcza swoją niezwykłą popularność w ostatnich latach właśnie temu związkowi. Napój sporządzony z proszku macha działa łagodnie, ale długotrwale pobudzająco, łagodzi stres i stany depresyjne, poprawia nastrój i koncentrację, jednocześnie wpływając korzystnie na procesy poznawcze. Ułatwia więc naukę, zapamiętywanie i poprawia jakość pracy umysłowej. Matcha wpływa też korzystnie na sen, mimo że nie działa usypiająco, poza tym wspomaga odchudzanie. 

  • Yerba Mate

Yerba Mate jest niezwykle popularnym napojem pobudzającym w krajach Ameryki Południowej. Napój zyskał także dużą popularność w Polsce. Napar przyrządza się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnym naczyniu zwanym tykwą. Yerba działa przede wszystkim pobudzająco, zawiera bowiem, podobnie jak guarana, trzy substancje pobudzające. Ponadto jest źródłem witamin i minerałów (witaminy A, C i E oraz wapnia, fosforu i krzemu). Poza wpływem stymulującym, yerba mate działa także przeciwzapalnie, usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników (działa antyoksydacyjnie).

  • Kakao

Napój przygotowany z mleka i zmielonych ziaren kakaowca to również doskonały zamiennik kawy. Kakao dostarcza energii i działa łagodnie pobudzająco. Ponadto dostarcza wielu substancji mineralnych: żelaza, magnezu, chromu, manganu, miedzi i cynku. Mleko, które jest bazą do przygotowania napoju również dodaje energii, jest źródłem białek, witamin i minerałów. 

  • Imbir

Świeży korzeń imbiru to doskonały zamiennik kawy dla osób, które nie tolerują kofeiny. Imbir niezwykle korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawia ukrwienie narządów, w tym także mózgu, wpływając korzystnie na pamięć  i koncentrację. Działa także pobudzająco. Imbir jest bogaty w witaminy, minerały i wywiera korzystny wpływ na organizm – poprawia odporność, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Co ciekawe, ma działanie podobne do aspiryny, nie powinny więc po niego sięgać osoby cierpiące z powodu zaburzeń krzepnięcia krwi.

 

Jeśli codziennie pijemy więcej niż dwie filiżanki kawy, warto sięgać też po inne źródła kofeiny lub napoje pobudzające niezawierające tego związku. Są one często dodatkowym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie. Kawa pita z umiarem będzie również efektywniej działała podbudzająco, nie wpłynie bowiem niekorzystnie na układ krążenia i ciśnienie krwi. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO