KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 lipca 2019

Owocowe konfitury - smak jak za dawnych lat

Przetwory z owoców robiła kiedyś niemal każda pani domu. Dziś wielu z nas niestety nie ma czasu na ich przygotowanie i korzysta ze sklepowych produktów. Nie ma jednak nic zdrowszego i smaczniejszego niż domowe, owocowe konfitury. Polskie, letnie owoce zamknięte w słoikach będą rozkosznie smakowały w jesienne oraz zimowe dni. Poznajcie nasze przepisy. 

Konfitura z wiśniami 

  • 1 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki wody.

Wiśnie opłukujemy bieżącą wodą, drylujemy pestki. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż do uzyskania syropu. Następnie dokładamy wiśnie i gotujemy jeszcze około pół godziny, delikatnie mieszamy, powstałą pianę usuwamy łyżką. Po tym czasie garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy do następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę na małym ogniu aż owoce będą szkliste. Gotową konfiturę (po przestudzeniu) przekładamy do słoiczków. 

 

Konfitura z moreli i pomarańczy

  • 2 kg moreli,
  • 7 pomarańczy,
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego,
  • 5 gałązek świeżej mięty,
  • 0,5 kg cukru żelującego,
  • 0,5 kg cukru białego.

Morele należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy je na połówki, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Pomarańcze również trzeba sparzyć, obrać ze skóry i wyjąć sam miąższ. Miętę pokroić w cieniutkie paseczki. Owoce wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotujemy przez około 4 min na wolnym ogniu, stale mieszając. Następnie całość zestawiamy z ognia, dodajemy miętę, dokładnie mieszamy i przelewamy do słoiczków. 

 

Konfitura z borówek 

  • 1 kg borówek,
  • 2 pomarańcze,
  • 75 dag cukru,
  • 50 dag cukru mocno żelującego.

Borówki płuczemy pod bieżącą wodą, pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy sok. Do garnka wkładamy borówki, zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze około 7 min. Gorącą konfiturę przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.  

 

Konfitura z papierówek

  • 3 kg dojrzałych papierówek,
  • 1,5 kg cukru,
  • 30 dag rodzynków,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 cytryna, 1 mały kieliszek rumu,
  • 1 pomarańcza.

Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Papierówki przekładamy do garnka, lekko zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Rodzynki płuczemy i zalewamy kieliszkiem rumu, odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy do uzyskania syropu. Do wrzącego syropu wkładamy jabłka (odcedzone), całość gotujemy jeszcze około 20 min, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostudzenia na noc. Następnego dnia ponownie gotujemy, dodajemy rodzynki i skórkę startą z pomarańczy, zostawiamy na ogniu jeszcze 15 min. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do słoiczków.

 

Konfitury owocowe to świetny dodatek do deserów, chleba czy herbaty. Są zdrowe i dużo smaczniejsze od tych ze sklepowych półek. 

 

Przepisy pochodzą z książki "Domowe przetwory", w której znajdziesz również mnóstwo innych smakowitych inspiracji kulinarnych. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione