KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 czerwca 2019

Jak mrozić warzywa i owoce?

Sezon na świeże warzywa i owoce trwa, jednak jest on zdecydowanie zbyt krótki. Zawsze jednak możemy „smaki lata” zamrozić i cieszyć się nimi w zimowe dni. Jak zatem poprawnie mrozić warzywa i owoce? Sprawdźmy.

 

Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia?

Warzywa i owoce, które chcemy zamrozić powinny być przede wszystkim świeże i dojrzałe. Musimy je oczyścić, opłukać wodą oraz osuszyć (najlepiej rozłożyć na papierowych ręcznikach). Niektóre z nich można też podzielić na mniejsze kawałki (np. różyczkujemy kalafiory czy brokuły). Owoce typu maliny czy jagody można ułożyć na tacce w jednej warstwie i lekko zamrozić, a dopiero później przesypać do woreczka czy pojemnika (wówczas nie będą posklejane). Pamiętajmy, że wiśnie, czereśnie, morele i śliwki trzeba przed zamrożeniem wypestkować.  Z kolei warzywa typu marchewka, pietruszka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub w słupki. Pamiętajmy, aby zrobić także zapas posiekanego koperku i natki pietruszki. 

Czy blanszujemy warzywa przed zamrożeniem?

Niektóre warzywa można zblanszować przed zamrożeniem, m.in. groszek, brokuł, kalafior, marchew, fasolę, brukselkę, bób, kukurydzę czy buraki. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie. Następnie przekładamy je na durszlak i zanurzamy w zimnej wodzie. Blanszowanie pozwala zachować smak warzyw, jędrność i pozytywnie wpływa na trwałość mrożonki.  

Warto dodać, że nie mrozimy sałaty, rzodkiewki i ogórków ze względu na dużą ilość wody, jaką zawierają. Po rozmrożeniu nie będą smaczne i stracą swoją konsystencję. Jeśli chodzi o owoce, to do mrożenia nie nadają się cytrusy. 

W czym mrozić?

W sklepach dostępne są specjalne woreczki przeznaczone do mrożenia, a także wygodne plastikowe pojemniki na mrożonki. Wszystko zależy od tego, jak dużo miejsca macie w zamrażarce. 

Owoce i warzywa zamrażamy do temperatury -18˚C i przechowujemy do 12 miesięcy.


Czy mrożone warzywa i owoce tracą witaminy?

Mrożenie nie wpływa znacząco na smak i walory odżywcze owoców i warzyw (w większości zachowują one cenne witaminy i minerały).  Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie mrożonek. 

 

Dzięki mrożeniu owoców i warzyw możemy cieszyć się smakami lata niemal przez cały rok. Zatem do dzieła - róbmy zapasy na zimę!


 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione