KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 lipca 2019

Cudna cukinia - przepisy na proste i smaczne dania

Cukinia to pyszne i lekkostrawne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.  W zależności od odmiany może być zielona, żółta lub w paski. Zawiera mnóstwo witamin, m.in. C i K, beta karoten oraz potas, żelazo i magnez. Cukinię możemy smażyć, piec, marynować, a nawet jeść na surowo. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy więc garść przepisów z cukinią w roli głównej. 

Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie (średniej wielkości),
  • 2 jajka,
  • około 80 dag mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • jogurt naturalny.

Jak przygotować?

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, dodajemy jajka, makę i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 min z każdej strony (nakładamy łyżką i lekko ugniatamy). Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy. Podajemy polane jogurtem naturalnym. Wyśmienite!

 

Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Jak przygotować?

Cukinię kroimy w grubsze plastry. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łączymy mokre składniki, wsypujemy mąkę i energiczne mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, plaster cukinii maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na złoty kolor – z każdej strony. 

 

Leczo z cukinią i kurczakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • pomidory w puszce,
  • 3 pomidory,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól, pieprz do smaku.

Jak przygotować?

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Do garnka wrzucamy usmażone kawałki kurczak, cebulkę, dodajemy trochę oliwy, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy, co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory sparzone i obrane ze skórki, następnie wlewamy pomidory z puszki. W razie potrzeby można dodać też koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami w proszku. Kiedy warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe. To świetny pomysł na obiad jednogarnkowy.


Cukinia pieczona z mozzarellą

 

Składniki:

  • 1 cukinia, 
  • 2 pomidory,
  • kulka sera mozzarella,
  • zioła prowansalskie.

Jak przygotować?

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdej połowie cukinii układamy na zmianę plaster pomidora i plater sera. Na koniec skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 25 min. 

 

Zupa z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany 30%.

Jak przygotować?

W garnku roztapiamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 30 min. Na koniec, zupę blendujemy, zabielamy śmietanką. Zupa świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami.


Sałatka z cukinii na ostro - do słoika

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 3 papryczki pepperoni,
  • 30 dag czerwonej cebuli,
  • 3 szklanki wody,
  • 160 ml octu,
  • 6 dag cukru,
  • pół torebki przyprawy do konserwowanych warzyw,
  • kilka gałązek koperku.

Jak przygotować?

Cukinie myjemy, kroimy w kostkę. Papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier, całość gotujemy. Dodajemy przyprawę do warzyw. Do słoiczków wkładamy cukinie, cebulę, papryczki i gałązki koperku, wlewamy zalewę, dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 min. Zimą przekąska jak znalazł!

 

Cukinia świetnie smakuje w każdym wydaniu. A jaki jest Wasz ulubiony przepis?

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione