Sprawdź, jak skutecznie i opłacalnie uprawiać brokuły
Uprawa brokułów – odmiany
W Polsce uprawia się 9 odmian brokułów: Jarosz F1, Berdura F1, Dobosz F1, Cezar, Gringo F1, Grand Prix F1, Sebastian, Husky F1, Wiarus i Sebastian. Odmiany te różnią się okresem wegetacyjnym, wysokością, wielkością, plennością, liczba róż oraz ich wielkością i barwą.
Uprawa brokułów – wymagania glebowo-klimatyczne
Brokuły lubią klimat umiarkowany i znoszą przymrozki do -5°C. Najlepiej jednak rosną w temp. 15-17°C (maksymalna optymalna temp. 24°C). Nie znoszą za to zbyt wysokich temperatur i suszy. Powoduje to ich drewnienie pędów, przerost liści, deformacje i gorsze jakościowo, rzadkie kwiatostany. Często róża główna w ogóle się wtedy nie wykształca, za to rośnie zbyt wiele mikrych róż bocznych. Brokuły mają ogólnie duże wymagania wodne, szczególnie na początku wzrostu i rozwoju oraz przy rozroście kwiatostanów. Znoszą za to dobrze słabsze gleby, na których można je przez to uprawiać, choć oczywiście najlepszy produkt uzyska się na glebach próchnicznych, żyznych i bogatych w wapń (czarnoziemy, torfy, mady), o pH wynoszącym 6,5-7,2).
Uprawa brokułów – siew i rozsada
Brokuły uprawia się z rozsady wysiewanej na rozsadniku lub pod osłonami, w ilości 300-400 nasion na 1 m2. Do obsady 1 ha pola trzeba wysiać 600 nasion. Rozsada kiełkuje i rośnie do rozwinięcia 4-6 liści, przez 5-8 tyg. Wymaga w tym czasie umiarkowanego podlewania, by nie poraziły jej grzyby. Łatwiej jest kupić rozsadę już gotową. Dla uzyskania wczesnego zbioru, brokuły wysiewa się w II poł. lutego i potem sadzi w kwietniu. Na letni zbiór, wysiew jest od marca do kwietnia i sadzenie od maja do czerwca. Natomiast na jesienny zbiór, wysiew robi się na początku czerwca, a flance sadzi się wtedy w lipcu.
Uprawa brokułów – zmianowanie i nawożenie
Brokuły mają krótki okres wegetacji i należy je uprawiać po oborniku na glebach słabych w pierwszym roku. Natomiast na bogatych w próchnicę można je uprawiać w 2 i 3 roku po oborniku. Zalecana dawka obornika to 30-40 t/ha i nie wolno jej przekraczać. Brokuły można też uprawiać jako przedplon zbierany w czerwcu. Uwaga jednak, bo jest nieodpowiedni dla późniejszych roślin cebulowych. Można też sadzić je jesienią na poplon. W każdym wypadku brokuły sadzi się po wszystkich gatunkach z wyjątkiem kapustnych, bo mają te same agrofagi. Optymalna zawartość składników pokarmowych pod brokuły w glebie to: 190-220 mg K/dm3, 105-120 mg N/dm3, 60-70 mg P/dm3, 45-55 mg Mg/dm3 i 1000-1500 mg Ca/dm3. Aby uzyskać plon 8-12 t/ha, na glebach zasobnych zaleca się nawożenie: 140-160 kg K20/ha, 30-40 kg MgO/ha oraz azot N w trzech dawkach. Należy też uważać, gdyż brokuły są wrażliwe na niedobór boru B (wodniste łodygi i brązowienie róż kwiatowych) i molibdenu Mo (słabe wykształcanie liści i róż). Za najlepsze pod brokuły uważa się więc nawozy wieloskładnikowe wzbogacane w mikroelementy. Gdy mimo to wystąpią niedobory minerałów, zaleca się boraks.
Uprawa brokułów – zabiegi pielęgnacyjne
Wczesne uprawy brokułów trzeba przykrywać folią lub flizeliną, regularnie nawadniać, odchwaszczać i spulchniać glebę. Odchwaszczanie najlepiej robić metodami agrotechnicznymi, ewentualnie podać przed sadzeniem herbicyd (np. Roundup 360 SL z adiuwantem AS 500 SL, Cleaner 360 SL z adiuwantem AS 500 SL). Herbicydy są zalecane w uprawach sadzonych latem. Uwaga jednak, gdyż w Polsce nie ma środków dopuszczonych do zwalczania chwastów w czasie uprawy. Odchwaszczanie w tym czasie jest więc tylko ręczne lub mechaniczne. Można też sadzić je na czarnej folii z otworami.
Uprawa brokułów – choroby i szkodniki
Brokuły atakują choroby i szkodniki kapustnych – np. czerń krzyżowych (alternarioza), rdza biała krzyżowych, mączniak rzekomy, czarna i mokra zgnilizna kapusty, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, kiła kapusty, biczykowatość kalafiora. Szkodniki to m.in.: mszyca kapuściana i brzoskwiniowa, bielinek kapustnik i rzepnik, piętnówka kapustnica, tantniś krzyżowiaczek, błyszczka jarzynówka, śmietka kapuściana i pchełki. Na choroby i szkodniki stosuje się środki ochrony roślin dla kapustnych.
Uprawa brokułów – zbiór i przechowywanie
Zbiór zaczyna się ok. 50-70 dni od posadzenia sadzonek. Zależy to jednak od cech odmiany i terminu rozsady. Plon wynosi zwykle 10-15 t/ha, niekiedy do 30 t/ha. Brokuły muszą mieć dobrze uformowane, zwarte róże z zielonymi, nierozwiniętymi pąkami kwiatowymi. Wycina się je wraz z fragmentem łodygi dł. 15-cm i rosnącymi na niej liśćmi. Latem zbiór jest co 2-3 dni, a jesienią raz w tyg. Brokułów nie przechowuje się, bo szybko więdną. Od razu po zbiorze trzeba je przekazać do sprzedaży lub na mrożonki. Można tylko przetrzymać do tygodnia w temp. 0°C owinięte folią.
Bibliografia:
1. Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R.W., Gapiński M., Warzywnictwo, PWRiL, Warszawa 1999.
2. Podymniak M., Technologia produkcji brokułów, Warzywapolowe.pl, http://www.warzywapolowe.pl/technologia-produkcji-brokulow/ (16.07.2018 r.)
3. Uprawa brokułów, Sadowniczy.pl, https://www.sadowniczy.pl/Uprawa-Brokulow-cinfo-pol-222.html (16.07.2018 r.)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|