KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 lipca 2018

Jak wybrać zdrowe i naturalne pieczywo?

Pieczywo to podstawa diety w naszym kraju, warto zatem wybierać takie pieczywo, które dostarczy maksymalnej ilości składników odżywczych. Od kilkunastu lat, wraz z powstawaniem coraz większej ilości dużych, przemysłowych piekarni można obserwować znaczne pogorszenie jakości produktów tego typu. Na co warto zwracać uwagę podczas kupowania pieczywa? Dowiecie się z poniższego tekstu. 

Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie 5-6 porcji produktów zbożowych każdego dnia. Do produktów zbożowych zaliczane się pieczywo, płatki zbożowe, ryż czy makaron - co ciekawe - 1 kromka chleba odpowiada jednej porcji produktów zbożowych. Najważniejsze jednak, by były to produkty wysokiej jakości, nie poddawane obróbce przemysłowej. Jakość makaronu czy płatków zbożowych zdecydowanie łatwiej jest ocenić niż jakość pieczywa. Jak zatem dokonać odpowiedniego wyboru?

Od czego zależy jakość pieczywa?

Mąka to podstawowy składnik używany do wypieku pieczywa, zatem od jakości mąki w znacznym stopniu zależy jego jakość. Mąka ciemna, pełnoziarnista jest oczywiście zdrowsza od białej. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba całkowicie rezygnować z jasnego pieczywa. Mąka pełnoziarnista zawiera jednak większą ilość składników mineralnych, witamin i zdrowych tłuszczów a także zdecydowanie więcej błonnika. Jasne pieczywo wypiekane jest z mąki typu 750, pieczywo typu graham z mąki 1850, a pieczywo razowe z mąki typu 2000. Im wyższa wartość typu mąki, tym więcej w niej substancji mineralnych, co oznacza większą wartość odżywczą gotowego produktu. 

Miejsce zakupu

Kupując pieczywo w dużych marketach mamy bardzo małe prawdopodobieństwo, że zakupiony produkt będzie odpowiedniej jakości. Coraz częściej w takich miejscach produkuje się pieczywo na miejscu, wypiekając je z gotowej mrożonej masy. Jest to w większości pieczywo bardzo słabej jakości z mnóstwem dodatków i niewielką wartością odżywczą. Pieczywo najlepiej więc kupować w lokalnej piekarni. W małych piekarniach najczęściej wypieka się je w tradycyjny sposób, jeśli mamy wątpliwości odnoście jakości można także zapytać o skład pieczywa i datę ważności. Częstym problemem z pieczywem jest jego pleśnienie, warto więc wiedzieć, że dobry chleb o prostym składzie nigdy nie pleśnieje tylko wysycha. Jeśli mamy więc wątpliwości, co do chleba, można zostawić jedną kromkę i sprawdzić co się z nią stanie. Jeśli po kilku dniach pokryje się pleśnią oznacza to, że jest kiepskiej jakości. 

Co powinno znaleźć się w pieczywie?

Kupując chleb, niezależnie od tego, czy jest on pakowany czy nie, mamy prawo zapoznać się z jego składem. Chleb kupowany w całych bochenkach, niekrojony i niepakowany w zdecydowanej większości przypadków jest zdrowszy i bardziej naturalny niż pieczywo pakowane i krojone. O skład takiego pieczywa można zapytać sprzedawcę, który ma obowiązek udzielić nam informacji na ten temat. Do wypieku pieczywa niezbędne są cztery elementy – mąka, woda, sól oraz drożdże lub zakwas. Jeśli pieczywo ma taki skład zapewne jest to produkt odpowiedniej jakości. W pieczywie możemy znaleźć takie dodatki jak ziarna, pestki, orzechy, suszone owoce. Każdy inny składnik użyty do wypieku pieczywa jest zbędny i świadczy o niskiej jakości produktu. 

Jakie składniki dyskwalifikują pieczywo?

W składzie pieczywa nie powinno być żadnych chemicznych spulchniaczy jak wodorowęglan sodu czy wodorowęglan amonu. Są one zbędne, gdyż czynnikami spulchniającymi w pieczywie powinny być droższe lub zakwas. Kolejnymi składnikami, których w pieczywie nie powinno być to olej i cukier. Zwrócić naszą uwagę powinna obecność karmelu w chlebie, który miał być pełnoziarnisty. Przypuszczalnie produkt taki został wypieczony ze zwykłej mąki, a karmel, który jest barwnikiem ma spowodować, że pieczywo jest ciemne i wydaje się pełnoziarniste. W chlebie nie powinno być także żadnych dodatków smakowych, aromatów i barwników. Często duże piekarnie dodają także do pieczywa takie składniki jak stabilizatory, konserwanty, z których duża część działa rakotwórczo, a także zagęszczacze jak guma guar. Dodatki takie są szkodliwe, niektóre podnoszą niepotrzebnie kaloryczność pieczywa. 

Problem z jakością pieczywa

Jakość pieczywa w Polsce to znaczny problem, producenci dodają do niego mnóstwo chemicznych składników, które sprawiają, że potencjalnie zdrowy produkt staje się po prostu trucizną. Przede wszystkim nie należy kupować produktu, w którego składzie są jakiekolwiek nieznane nam substancje, im krótszy skład produktu, tym lepiej. Okazuje się niestety, że ponad płowa pieczywa dostępnego w sklepach jest źle oznakowana, a przez to producenci próbują ukryć słabą jakość swoich produktów. 

 

Pieczywo jest bardzo ważnym elementem diety, powinniśmy więc dbać o kupowanie produktów bardzo dobrej jakości. Znalezienie takiego pieczywa nie jest łatwym zadaniem, niezależnie od tego, czy szukamy pieczywa jasnego czy ciemnego. Przed zakupem warto więc zapoznać się z jego składem i pamiętać, że dobre pieczywo nie psuje się i nie pleśnieje. 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione