Chłodnik ogórkowy - pyszny obiad na upalne dni

Opublikowano 23.07.2018 r.
Nie ma nic lepszego na upalne dni, jak pyszny chłodnik. Dziś polecamy przepis na chłodnik ogórkowy. To lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna zupa. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 6 ogórków gruntowych,
- 0,5 ząbka czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku,
- 1 l maślanki,
- kilka gałązek szczypiorku,
- ew. 0,5 łyżeczki cukru.
Jak przygotować?
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maślankę przelewamy do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę cukier, ogórki, drobno posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, młodymi ziemniaczkami, a nawet z krewetkami.
Orzeźwiający chłodnik ogórkowy to obowiązkowa zupa w naszej wakacyjnej kuchni!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|