Przepisy na obłędnie pyszne ciasta z letnimi owocami

Aksamitne ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Owoce:
- 0,5 kg wiśni,
- 4 łyżki cukru.
Kruszonka:
- 150 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 jaja,
- ¾ kostki masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Jak przygotować?
1. Wydrylowane wiśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i chwilę podsmażamy (aż puszczą sok). Owoce odsączamy i studzimy.
2. Zagniatamy kruszonkę – łączymy podane składniki, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3. Czas na ciasto! Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem, następnie dodajemy jaja, śmietanę i olej. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy na puszystą masę.
4. Ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), następnie układamy wiśnie i posypujemy kruszonką (kulę ciasta ścieramy na tarce). Pieczemy około 45 minut w temp. 180 st. C.
Tarta z malinami
Składniki:
Letnie owoce, np. maliny, borówki
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka lodowatej wody,
- 50 g cukru pudru.
Krem:
- 1 budyń śmietankowy,
- pół kostki masła.
Jak przygotować?
1. Mąkę, cukier i masło przesiekać i wymieszać, dodać żółtko i wodę. Dokładnie zagnieść. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
2. Wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jaką formę na tartę mamy i ile ciasta będzie nam potrzebne). Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę/foremki wysmarowane masłem. Ponakłuwać widelcem, by ciasto podczas pieczenia nie urosło. Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut do jasnozłotego koloru.
3. Jeśli zostało nam ciasto, można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić – przyda się do kolejnych wypieków ;-)
4. Upieczone ciasto wystudzić. W tym czasie przygotować galaretki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce do tężenia.
5. Budyń przygotować również zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać masło po kawałeczku i wymieszać. Schłodzić.
6. Na spód ciasta na początku kładziemy budyń, potem owoce, a na koniec lekko stężałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Naprawdę pyszne!
Beza z letnimi owocami
Składniki:
- 5 białek,
- 300 g cukru,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 250 g śmietany 36%,
- 3 łyżki cukru pudru.
Jak przygotować?
1. Białka ubijamy mikserem, kiedy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
2. Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy z piany okrąg. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, po włożeniu bezy, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy 1,5 godz. Kiedy będzie upieczona, niech zostanie w piekarniku do całkowitego wysuszenia.
3. Robimy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
4. Na bezę wykładamy krem i dekorujemy świeżymi owocami. Ale pyszności!!!
Tradycyjne ciasto z galaretką i owocami
Biszkopt:
- 5 jaj,
- ¾ szklanki cukru,
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
Krem:
- budyń waniliowy,
- pół kostki masła,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Pozostale składniki:
- 2 galaretki,
- owoce, np. maliny, borówki.
Jak przygotować?
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy mąki i proszek do pieczenia (przesiane przez sito), delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), na końcu dodajemy olej, mieszamy.
2. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 25 min (na złoty kolor).
Krem:
Budyń sporządzamy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i sok z cytryny, ucieramy na puszystą masę mikserem.Na przestudzony biszkopt nakładamy krem, następnie owoce, całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Ciasta z sezonowymi owocami to doskonały pomysł na deser w letni dzień. Są przepyszne - spróbujcie koniecznie!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|