Białe, czerwone, czarne... o właściwościach zdrowotnych porzeczek

Właściwości zdrowotne porzeczek
Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, troszczą się o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. O leczniczych właściwościach soku z porzeczek jako domowego leku na żołądek, gorączkę i pragnienie pisano już w roku 1543. W uprawie zaś są od końca XV wieku. Jednakże zalety tych owoców poznano gruntownie dopiero kilkadziesiąt lat temu i wtedy stwierdzono, że czarna jest bezkonkurencyjna. Obok owoców róży i rokitnika jest ona najbogatszym źródłem witaminy C. Właśnie w czarnych znajdziemy najwięcej błonnika: średnio 7,9 g na 100 g owoców, w czerwonych 7,7 g, a w białych 6,4 g. Jak widać, ilość wspierającego przemianę materii błonnika w innych kolorach porzeczek też jest imponująca. Cenna i znana kasza gryczana ma go mniej niż najjaśniejsza z porzeczek.
Wszystkie odmiany, przede wszystkim dzięki rutynie (związek z grupy glikozydów flawonoidowych, który wzmacnia kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry. Bogactwo cynku w kompleksie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie. W każdej odmianie są też składniki przyjazne układowi pokarmowemu. Czarna porzeczka jest również bogatym źródłem witaminy K oraz tak rzadkich mikroelementów jak: bor i jod.
Porzeczki w medycynie ludowej
Ciekawostką jest też, iż medycyna ludowa poleca czerwoną porzeczkę jako niezwykle skuteczny lek w kuracji mającej przyczynić się do pozbycia się piegów. Pomoże – nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, więc spróbować warto.
Trzeba przez około 2-3 miesięcy codziennie smarować piegi kilku rozgniecionymi jagodami porzeczki – od chwili gdy na krzewach pojawią się pierwsze zielone kuleczki aż do czasu, gdy owoce są czerwone i dojrzałe. Wystarczyć ma jedna kuracja, a piegi już nie wrócą! Proszę dać znać, jeśli się powiedzie.
Przepisy z porzeczkami w roli głównej
Poza tym z porzeczki możemy zrobić, m.in.
- Galaretkę porzeczkową surową
Sok porzeczkowy ucierać z cukrem do zgalaretowacenia, biorąc na szklankę soku 1,25-1,5 szklanki cukru.
- Kisiel porzeczkowy z pianką
1 kg czerwonych porzeczek oczyścić, przetrzeć przez sito; 0,5 l wody ugotować z 15 dkg cukru; 2 białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, cały czas ubijając dodać łyżeczkę cukru; łyżeczką do herbaty nabierać pianę i kłaść na gotującą się osłodzoną wodę, nie gotować, ale przetrzymać na ogniu ok. 5 minut, a potem wyjąć piankowe kluseczki łyżką cedzakową; do wrzątku dodać 8 dkg sago (rodzaj mączki (skrobi) wyrabianej z wnętrza palmy sagowej) lub mąki ziemniaczanej, wymieszanej z ½ szklanki wody – bez przerwy mieszać, aż zgęstnieje; gdy ten kisiel ostygnie, domieszać do niego przecier porzeczkowy (lub sok); na powierzchnię położyć ugotowane pianki, na nie trochę cieniutko pokrojonych skórek z pomarańczy i ewentualnie garść surowych porzeczek, a jeśli trzeba – dosłodzić; podawać z biszkoptami.
Przepisy na desery z czerwonymi porzeczkami znajdziesz TUTAJ.
Katarzyna Nowak
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|