Przepisy z kuchni regnowskich gospodyń
Prosiaczek
Składniki: 70-80 dag golonki wieprzowej, 20 dag żeberek wieprzowych, 2 średnie nóżki wieprzowe, 1 marchewka, 1 pietruszka, cebula, czosnek, 50-60 g żelatyny na 2 litry wywaru, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
dodatkowo: 1,5-litrowa plastikowa butelka z szeroką szyjką, 2 plastry mortadeli, 2 oliwki, goździki
Wykonanie:
1. mięso namoczyć w zimnej wodzie; nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół; golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i vegetą, włożyć do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki;
2. następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka i nastawić do gotowania; jak zacznie się powoli gotować, zszumować; dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, włoszczyznę, sól i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin; odlać 2 litry wywaru, przecedzić go przez gazę, wymieszać w nim żelatynę; do pozostałej części wrzucić przebrane i rozdrobnione mięso;
3. całość doprawić solą pieprzem i czosnkiem; zimną galaretą napełnić po brzegi butelkę; szczelnie zakręcić i włożyć w pozycji leżącej do lodówki do zastygnięcia; jak już galareta zastygnie (najlepiej na drugi dzień) przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu; rozciąć ją (najlepiej za pomocą nożyczek) wyjąć delikatnie galaretkę i wyłożyć na półmisek ozdobiony sałatą; z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaczka; oczy można zrobić z oliwek.
Indyk faszerowany „Stefan”
Składniki: 1 indyk, 1 kg. boczku, 1 kg mięsa mielonego, 5 sztuk wątróbek drobiowych, 30 dag pieczarek, bułka lub chleb, pietruszka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie: z indyka wyluzować kości, natrzeć go solą i pieprzem; zostawić na trzy godziny; zemleć boczek wraz z wątróbkami drobiowymi, dodać pokrojone i przesmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę bułkę (lub chleb); przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać pietruszkę; wymieszać całą masę; farszem napełnić indyka; zaszyć go lub spiąć; posmarować olejem i piec około 2 godzin.
Kaczka nadziewana
Składniki: kaczka, 150 g wątroby wieprzowej, 400 g łopatki, 20 g tłuszczu, 100 g cebuli, 100 g czerstwej bułki, 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, majonez, pieprz
Wykonanie: z kaczki z usunąć kości; bułkę namoczyć w mleku, a potem odcisnąć; cebulę usmażyć na tłuszczu; bułkę, cebulę, wątróbkę, mięso przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia; wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową; nadzieniem wypełnić kaczkę, zaszyć, uformować; ułożyć na brytfannie, polać stopionym tłuszczem, skropić wodą; piec ok. 90 minut.
Naleśniki z serem
Składniki: ciasto: 30 dag mąki, 3 jajka, 28 dag mleka, 28 dag wody, sól, słonina; nadzienie: 70 dag sera białego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 dag cukru waniliowego, 10 dag masła do podsmażenia, 5 dag cukru pudru
Wykonanie:
ciasto naleśnikowe – przesianą mąkę wsypać do garnka, wbić jaja, dodać sól, mleko i rozrobić ciasto na gładką masę; na koniec wlać wodę i dokładnie wymieszać po czym usmażyć naleśniki
nadzienie: ser biały dokładnie rozetrzeć (aby nie było grudek), dodać jaja, cukier waniliowy, wyrobić; usmażone naleśniki smarować serem, zwijać w ruloniki, podsmażyć; podawać posypane cukrem pudrem.
Ale pyszności! Spróbujcie koniecznie!
Zobacz też:
Kamila Kieszek
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|