KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Arbuz i jego właściwości - idealny owoc na upalne dni

Opublikowano 25.06.2019 r.
Arbuz to smaczny i zdrowy owoc, po którego powinniśmy sięgać szczególnie w upalne dni. Ma dużą zawartość wody, ale też dodatek składników mineralnych, witamin i cennych przeciwutleniaczy. Arbuz idealnie orzeźwia, nawadnia organizm i… Poznajmy jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne. 

arbuz

Arbuz – właściwości prozdrowotne

Arbuz to egzotyczny owoc, który rośnie dziko w środkowej i południowej Afryce. Największe uprawy arbuza znajdują się we Włoszech, w Grecji, Hiszpanii i Portugalii. Owoc ten ma wiele odmian, może mieć kształt okrągły lub podłużny. Posiada charakterystyczna grubą, zieloną skórę i jasnoczerwony, różowy, pomarańczowy, a nawet biały miąższ. 

Arbuz aż w 92% składa się z wody, poza tym posiada witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń oraz cenne przeciwutleniacze: beta-karoten, likopen, i luteinę. 

Arbuz doskonale nawadnia organizm i oczyszcza go z toksyn. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia, może być elementem lekkostrawnej diety. Owoc ten działa również moczopędnie, mogą więc jeść go osoby z problemami układu moczowego czy przy chorobach nerek. Co ciekawe, wykazano również pozytywny wpływ arbuza na układ krążenia, ponieważ reguluje ciśnienie krwi (przy regularnym spożywaniu).

Arbuz w kuchni

Najczęściej jemy arbuza pokrojonego w półksiężyce lub trójkąty. Owoc doskonale smakuje schłodzony. Z arbuza warto przygotować również orzeźwiające smoothie (np. z dodatkiem soku z limonki).  Poza tym świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich sałatek. 

Arbuz w kosmetyce

Arbuz, dzięki zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Nawilża ją i odmładza, działa tonizująco oraz oczyszczająco. Możesz z łatwością przygotować domowe kosmetyki z arbuza. Wystarczy wetrzeć w skórę sok z arbuza lub z rozgniecionego miąższu zrobić maseczkę (do maseczki można dodać również odrobinę mleka lub miodu). Warto wiedzieć, że schłodzony sok z arbuza lub miąższ świetnie ukoją podrażnioną słońcem skórę. 

Czy można jeść pestki arbuza?

Bardzo często delektujemy się miąższem arbuza, a wyrzucamy pestki. Okazuje się jednak, że pestki arbuza są bardzo zdrowe, posiadają bowiem sporo magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, regulują też proces przemiany materii. Dlatego - zjedzmy także kilka pestek ;-)

 

Doceńmy smak oraz walory prozdrowotne arbuza – pamiętajmy o nim szczególnie w upalne dni. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO