KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Ziemniaki - czy mają właściwości prozdrowotne?

Opublikowano 08.10.2020 r.
Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów używanych w polskiej kuchni. Zwykle traktujemy je jako małowartościowe i tuczące zupełnienie posiłków. Zapominamy, że ziemniaki to jednak niezwykle zdrowe warzywa zasobne w wiele witamin i mikroelementów. 

Jakie substancje odżywcze zawierają ziemniaki?

Ziemniaki to przede wszystkim źródło skrobi, która należy do węglowodanów złożonych. Skrobia rozkładana jest w układzie pokarmowym do glukozy, co zapewnia paliwo wszystkim komórkom naszego organizmu. Ziemniaki dostarczają więc energii na wiele godzin, dzięki nim czujemy się najedzeni przez dłuższy czas. 

Ziemniaki to także bogactwo witamin. W bulwach ziemniaka znajdziemy bardzo duże ilości witaminy C, ziemniaki zawierają także witaminy z grupy B – B1, B2, B3 i B6 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, E i K.  Poza tym mają duże ilości potasu, wapia, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, manganu oraz cynku. W ziemniakach znajdziemy także sporą ilość błonnika.

Najzdrowsze są młode bulwy, wykopywane latem oraz jesienne tuż po wykopkach. Zawierają wówczas najwięcej witamin. Ważne jest także pochodzenie kupowanych przez nas ziemniaków. Najbardziej optymalne jest kupowanie ziemniaków bezpośrednio od rolnika, najlepiej z niewielkich lokalnych upraw, najmniej zdrowe są ziemniaki kupowane w hipermarketach, pochodzące z upraw przemysłowych. Aby ziemniaki zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, dobrze jest kupić je w zapasie i przechowywać zimą w odpowiednich warunkach – bez dostępu światła, w niskiej temperaturze, najlepiej w piwnicy. 

Czy ziemniaki są kaloryczne?

Ziemniaki nie należą do produktów wysokokalorycznych. W 100 gramach gotowanych ziemniaków jest tylko 76 kcal. W takiej ilości znajduje się jedynie 0,1 g tłuszczu, 1,8 g białka, 1,5 g błonnika i 18 g skrobi. Ziemniaki zawierają dużo wody stąd ich niska kaloryczność. Wśród produktów wysoko węglowodanowych ziemniaki mają także dość niski indeks glikemiczny, który określa wpływ produktów żywnościowych na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Wartość tego parametru dla ziemniaków gotowanych w mundurkach to 65, natomiast dla puree z ziemniaków już 80, są więc produktem odpowiednim dla diabetyków. 

Właściwości prozdrowotne ziemniaków

Ziemniaki są bogatym źródłem potasu, przy tym mają niewielką ilość sodu, z tego względu polecane są osobom chorującym na nadciśnienie. Ziemniaki zawierają związki o nazwie kukoaminy, które również obniżają ciśnienie krwi. Bulwy ziemniaków wpływają też korzystnie na pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, gotowane ziemniaki łagodzą także zgagę, są bezpiecznym i skutecznym sposobem na tą dolegliwość. 

Ziemniaki w medycynie ludowej

Jako produkt łatwo dostępny i tani, ziemniaki wykorzystywane były i są nadal w medycynie ludowej. Sok z surowych ziemniaków to ceniony lek na zgagę, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Kisiel z mąki ziemniaczanej oraz kleik z gotowanych ziemniaków stosowany jest w przypadku zatruć czy biegunki. Zarówno tarte jak i gotowane ziemniaki to sposoby na suchą, popękaną skórę. Dawniej surowe, tarce na tarce ziemniaki uważane były za doskonały sposób na zmarszczki. Gotowane w mundurkach i rozgniecione ziemniaki do dziś stosowane są jako sposób na zapalenie zatok. Kilka mniejszych, ciepłych ziemniaków, trzeba rozgnieść widelcem i przełożyć do gazy lub lnianej ściereczki, następnie ostrożnie przykładać do czoła, w podobny sposób stosowane są na zapalenie oskrzeli. 

Jak przyrządzać dania z ziemniaków?

Najbardziej zasobna w substancje odżywcze jest część ziemniaka znajdująca się tuż pod skórką, dlatego ziemniaki należy obierać bardzo cienko lub wcale. Najbardziej optymalne jest gotowanie ich w skórkach lub przyrządzanie w całości na inne sposoby. Jeśli ziemniaki muszą być pokrojone, najlepiej, aby były to jak największe kawałki. Warto pamiętać, żeby ziemniaki obrać tuż przed gotowaniem - przechowywanie surowych, obranych ziemniaków w wodzie przez kilka godzin pozbawia je większości witamin. Ziemniaki można również zapiekać w piekarniku, najlepiej z dodatkiem oleju kokosowego, po upieczeniu można posypać je natką pietruszki i szczypiorkiem. Jeśli chcemy przygotować ziemniaki na grillu należy je umyć, bez obierania, zawinąć w folię aluminiową, kiedy będą miękkie zdjąć z grilla i podawać z odrobiną masła i soli. 

 

Ziemniaki to warzywa bogate w substancje odżywcze, niskokaloryczne i posiadające wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Aby zachowały swoje zalety trzeba je odpowiednio przygotować, najważniejszy jest zatem sposób przyrządzenia i dodatki, z którymi je podajemy. 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO