Najlepsze domowe jagodzianki – przepis od naszej czytelniczki Kasi
Do wykonania jagodzianek potrzebujemy:
- 500 g mąki,
- pół kostki masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 jajko i 4 żółtko,
- około 200 ml mleka,
- 50 g drożdży,
- 0,5 kg jagód.
Jak zrobić domowe jagodzianki?
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukier i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
2. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy resztę mąki, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto przykrywamy ściereczką).
3. Opłukujemy jagodny, dodajemy do nich 4 łyżki cukru pudru.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie formujemy bułeczki – na środek każdej części ciasta kładziemy łyżkę jagód, dokładnie sklejamy brzegi i delikatnie kulamy. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak ułożone powinny jeszcze wyrosnąć przez około 15 minut.
5. Jagodzianki pieczemy w temp. 180 st. C przez około 20-25 minut. Kiedy bułeczki z jagodami będą gotowe, można posypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem. Po chwili zostają tylko okruszki… ;-)
Pani Kasi bardzo dziękujemy za przepis! Jeśli również chcecie podzielić się z innymi czytelnikami swoimi recepturami na różne smakołyki, piszcie do nas, przysyłajcie zdjęcia – chętnie opublikujemy nowe przepisy.
Przeczytaj również:
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|