KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
8 sierpnia 2018

Jak wybrać odpowiednią pastę do zębów?

W sklepach znajdziemy ogromny wybór preparatów do czyszczenia zębów, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś czy używacie pasty odpowiednio dopasowanej do Waszych potrzeb? Które pasty do zębów są najlepsze i czym kierować się podczas zakupów? Sprawdźmy!

Zwykle do pasty do zębów nie przywiązujemy większej wagi, kupujemy ulubiony, stosowany od lat produkt lub kierujemy się promocjami. Czasem zwracamy również uwagę na takie właściwości pasty do jak wybielanie, wzmacnianie szkliwa, poprawa świeżości oddechu czy leczenie nadwrażliwości. 

Odpowiednie mycie zębów

Zanim przejdziemy do wyboru odpowiedniej pasty do zębów, trzeba się zastanowić czy odpowiednio je szczotkujemy. Jeśli będziemy to robić niewłaściwie stosowanie nawet najlepszej i najdroższej pasty nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Trzeba więc pamiętać o odpowiednim czasie szczotkowania, który powinien wynosić 3 minuty. Dopiero w takim czasie zawarty w paście do zębów fluor ma szansę wbudować się w szkliwo zębów i wzmocnić je. Ważna jest także dokładność mycia i szczoteczka której używamy. 

Pasty do zębów z fluorem

Aby preparaty takie były skuteczne muszą zawierać odpowiednią ilość fluoru. Fluor zawarty w paście do zębów powoduje reminalizację szkliwa, czyli wbudowuje się w nie. Zapobiega to powstawaniu niewielkich pęknięć i przede wszystkim zwiększa odporność szkliwa na uszkodzenia spowodowane przez kwasy i bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Aby pasta faktycznie wzmacniała szkliwo, musi zawierać od 1300 do 1500 ppm fluoru. Jednak większość dostępnych w sklepach past ma ilość fluoru nieprzekraczającą dolnej granicy, a niektóre nawet około 500 ppm. Pasta o odpowiednim stężeniu fluoru będzie skuteczna przy prawidłowym szczotkowaniu przynajmniej dwa razy dziennie. Pasty dla dzieci ze względu na bezpieczeństwo stosowania zawierają mniej fluoru. 

Pasty wybielające i związki ścierające

Każda pasta do zębów zawiera substancje ścierające, które mają za zadanie usuwanie osadów z zębów. Najczęściej stosowanymi dodatkami tego typu są węglan wapnia (kreda) i  krzemionka. Pasty zawierają również związki polerujące oraz formujące. Wszystkie te substancje mogą stanowić nawet połowę objętości pasty. Ważne są także właściwości drobin tych substancji zastosowanych w produkcji pasty. Najbardziej bezpieczne dodatki tego typu powinny mieść kształt kulisty, czyli nie zawierać ostrych krawędzi. Mogłyby one uszkodzić szkliwo. Bardzo istotna jest także twardość tych drobin. Właściwości ścierające pasty do zębów określają dwa współczynniki – RDA oraz REA. Informacje o nich możemy znaleźć  na pakowaniu pasty, jednak niewielu producentów takie informacje zamieszcza. Im wyższe współczynniki, tym większe właściwości ścierające pasty do zębów. 

Współczynnik RDA

Parametr ten określa jaka jest ścieralność pasty względem zębiny. Pasty o niskim RDA to zwykle produkty przeznaczone do zębów wrażliwych (30-70 DRA), natomiast pasty wybielające i usuwające przebarwienia mają współczynnik RDA w przedziale 100-250. Past o bardzo wysokim współczynniku nie powinno się używać codziennie, może to bowiem prowadzić do powstawania uszkodzeń i osłabienia zębów. Najwyższy współczynnik mają pasty dla palaczy. 

Pasty do zębów wrażliwych

Zęby wrażliwe mają cienkie lub porowate szkliwo w obrębie tzw. szyjki zębowej, czyli w miejscu styku zęba i dziąsła. Zębina, która znajduję się tuż pod szkliwem zawiera kanaliki, które mają za zadanie przewodzić bodźce do unerwionej miazgi znajdującej się wewnątrz zęba. Porowate szkliwo jest zatem przyczyną bólu, który pojawia się podczas jedzenia zimnych lub kwaśnych pokarmów. Pasty do zębów wrażliwych zawierają więc substancje uszczelniające kanaliki, zatykają pory w szkliwie lub zakłócają przewodzenie bodźców bólowych. 

Dodatki do past

Przy zakupie każdego produktu spożywczego czy kosmetycznego istnieje podstawowa zasada – im prostszy skład tym lepiej. Producenci past, aby zwiększyć sprzedaż wprowadzają do past mnóstwo niepotrzebnych substancji. Przykładem są dodatki smakowe, których dodanie powoduje konieczność stosowania konserwantów. Najbezpieczniejsze dodatki smakowe to olejki eteryczne, bo dodatkowo mają właściwości odkażające. Trzeba jednak pamiętać, że przy zbyt wysokich stężeniach mogą powodować uczulenia. Nie warto zatem kupować past o bardzo intensywnym smaku. Kolejnymi niepotrzebnymi dodatkami są barwniki, szczególnie w pastach dla najmłodszych. Często także w składzie możemy znaleźć toksyczny laurylosiarczan sodu (w składzie często zaznaczany skrótami SLS lub SDS), który zwiększa pienienie się pasty. 

 

Wybierając pastę do zębów warto dokładnie przeanalizować jej skład - przede wszystkim pod względem zawartości fluoru. Warto również rozważyć stosowanie past intensywnie wybielających, producenci zwykle nie podają informacji jak ich bezpiecznie używać, co często prowadzi do uszkodzeń szkliwa i nadwrażliwości zębów.  Stosowanie nieodpowiedniej pasty może zatem prowadzić do wielu problemów związanych ze zdrowiem jamy ustnej. 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione