KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 września 2017

Kuchnia japońska - sushi

Sushi – coś wyśmienitego czy raczej coś niejadalnego? Tyle ile jest osób, tyle opinii. Część wyssanych z palca, część cóż... sami oceńcie – a może spróbujcie ?

Sushi pochodzi z Japonii i jest tradycyjną potrawą kuchni kraju kwitnącej wiśni. Nie ma chyba osoby, która by nie kojarzyła nazwy tego słowa z potrawami opartymi na surowych rybach i ryżu. Nie zawsze tak musi być.

Podajemy Państwu przepis na sushi bez surowizny. Kto raz się rozsmakuje, nie będzie chciał skończyć jeść, a przepis jest prosty.

Potrzebujemy:

  • Liście norii – (algi suszone i prasowane), są to glony morskie bardzo zdrowe zawierające wiele minerałów. Koszt ok. 7–12 zł.
  • Ryż do sushi – to specjalny ryż, który możemy dostać w sklepach z orientalnymi potrawami (nie p[olecamy prób zastąpienia go zwykłym ryżem). Koszt ok. 3,90––12 zł w zależności od producenta
  • Pasta Wasabi – tak zwany japoński chrzan o zielonym kolorze, znacznie mocniejszy od naszego – koszt ok. 6–15 zł.
  • Łosoś wędzony na zimno – ok. 100––200 g, koszt ok. 5–20 zł w zależności czy wykorzystamy sałatkowy czy normalny.
  • Ogórek szklarniowy – 1 sztuka, koszt ok. 2 zł.
  • Avocado – 1 sztuka, koszt ok. 4 zł.
  • Ocet ryżowy – koszt ok. 4–7 zł.
  • Sos sojowy – (tylko nie ciemny, jednak nie chodzi tutaj o jego kolo, bo sosy sojowe są ciemne wszystkie tylko o to, że jest podział sosów sojowych na: sos sojowy i sos sojowy ciemny), koszt ok. 7 zł.

Mając produkty możemy powoli zabierać się do pracy.

Potrzebne będą nam :szklanka wody, łyżeczka, mata bambusowa do zawijania całości w wałki.

Najpierw dokładnie płuczemy ryż kilka razy zmieniając wodę aż będzie czysta. Nastepnie wsypujemy do garnka i zalewamy taką samą ilością wody (szklanka ryżu na szklankę wody). Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy gaz lub moc, jeżeli jest to płyta grzewcza. Tak gotujemy ok. 10 minut, po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy garnek przykryty jeszcze jakieś 10–15 minut aż reszta wody zostanie wchłonięta przez ryż.

W międzyczasie robimy zalewę: do małej miseczki wlewamy 1 łyżeczkę sosu sojowego i dwie do trzech łyżek octu ryżowego. Razem mieszamy i tak przygotowaną marynatę wlewamy do odstanego już ryżu delikatnie mieszając, aby nie połamać ziaren. Pamiętajmy, że ryż sushi bardzo się lepi jest to jego naturalna cecha.

Całość odstawiamy aż do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Obieramy ogórka i kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, tak samo postępujemy z avocado kroimy na cienkie wałeczki, łosoś również musi być pokrojony w wąskie paski.

Kiedy mamy to przygotowane, zabieramy się do pracy.

Na matę bambusową kładziemy liście norii (stroną błyszczącą) do maty. Układamy ryż najlepiej używając łyżeczki do herbaty i równomiernie rozprowadzamy warstwę na 2/3 arkusza na grubość ok. 0,5–1 cm. Na tak ułożony ryż kładziemy wzdłuż brzegu ogórka, avocado i łososia. Całość smarujemy cienką warstwą pasty wasabi. Całość staramy się zwinąć tak, aby ryba z warzywami zawinęły się w pierwszej kolejności, zwijamy do momentu gdzie jest ryż. Resztę liścia smarujemy palcami wodą i zawijamy do końca. Tak powstałe wałki (cygara) odkładamy na bok.

Po zużyciu ryżu mamy ich ok. 5–7, przeciętnie wprawiona osoba ma 6 wałków, które możemy włożyć do lodówki, aby stwardniały.

Po kolejnych 15 minutach wyciągamy i kroimy w talarki o szerokości ok. 15 mm. Pamiętajcie cierpliwość jest cnotą i nie należy się denerwować jak coś od razu nie wyjdzie.

Sposób podania oczywiście według uznania. Proponujemy podanie na talerzu kawałków sushi, a na małej miseczce sos sojowy.

Zachęcamy do używania pałeczek wówczas nabiera to dodatkowego wyrafinowania.

Ujęty pałeczkami kawałek moczymy w sosie i w całości wkładamy do ust.

Pomiędzy kawałkami możemy przegryźć marynowany imbir celem oczyszczenia kubków smakowych.

Mamy nadzieję, że udało się namówić Was do samodzielnego przygotowania suhi we własnym domu. Piszcie w komentarzach czy się udało, a przede wszystkim czy Wam smakowało !

 

 

kontakt1.jpg
Waldemar Gierszewski
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione