Smalec gęsi doskonały w kuchni i nie tylko
To tak zwany tłuszcz sadełkowy - po upieczeniu 6 kg ptaka otrzymujemy często około kilograma wytopionego smalcu, który możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Patrząc na gęsi smalec z naukowego punktu widzenia, profil kwasów tłuszczowych jest niezwykle korzystny. Posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym CLA (kwas linolowy – silny środek przeciwnowotworowy, występujący głównie w olejach roślinnych, kwas oleinowy – jest podstawowym składnikiem oliwy z oliwek, jest również silnym przeciwutleniaczem niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu). W gęsim mięsie znajdują się również w znacznej ilości kwasy wielonienasycone, do których należą omega-3, omega-6.
IInne mięsa posiadają go stosunkowo niewiele, nie licząc ryb, które słyną ze znacznych ilości tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom złego cholesterolu (LDL).
Gęsi smalec z powodzeniem może być wykorzystywany jako lek zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Stosowano go w medycynie ludowej i przepisy te sprawdzają się do dziś.
Wierzono, że wytopiony gęsi smalec z majerankiem i jabłkami dodaje witalności i poprawia samopoczucie. Działa leczniczo na infekcje górnych dróg oddechowych (zaleca się picie łyżeczki ciepłego smalcu i łyżeczki miodu rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego mleka).
Przy zastosowaniu zewnętrznym można zauważyć jego dobroczynne skutki przy bólach i regeneracji stawów i kręgosłupa.
Należy zmieszać smalec gęsi z olejkiem rycynowym (na słoiczek smalcu użyć ok. 30 ml olejku), otrzymaną maść trzymać w temperaturze pokojowej, aby łatwiej się wchłaniała, wcierać w miejsca, w których odczuwamy ból. Skuteczna jest również metoda w przypadku małych dzieci, gdzie czysty smalec działa jako środek rozgrzewający, wsmarowuje się go w piersi i plecy przed snem. Jest to dobra alternatywa dla leków z apteki, ponieważ mamy pewność, że to co wykorzystujemy jest w 100% naturalne bez niechcianych dodatków, o których często sami nie mamy pojęcia.
Obecnie odszukiwane są stare przepisy na lecznicze specyfiki, które były skuteczne, nasi dziadkowie i pradziadkowie wiedzieli często sami jak się leczyć, wykorzystując najprostsze rozwiązania. Metody leczenia smalcem gęsim są proste i polecane również przez wielu lekarzy, którzy cenią sobie naturalne metody leczenia.
Smalec gęsi bez konserwantów i sztucznych dodatków to cenny tłuszcz zwierzęcy. Oprócz tego popularne stają się gęsie przepisy kucharskie, tłuszcz gęsi wykorzystywany może być w pieczeniu ciast i ciastek. Polecany jest do smażenia, pieczenia i gotowania, np. przez dodanie do zasmażanej, kiszonej kapusty, czy do smarowania pieczywa.
Temperatura topnienia jest podobna do topnienia temperatury masła, czyli 26–34°C. Można podawać go działaniu wysokich temperatur (ponad 200°C) bez niszczenia jego naturalnej budowy, tj. struktury molekularnej. Stanowi naturalny środek konserwujący, obłożone smalcem mięso wolniej się psuje. Tłuszcz trzymany w lodówce długo utrzymuje swą świeżość, nie tracąc przy tym swojego smaku i aromatu, dlatego możemy używać go przez cały rok, wykorzystując jego właściwości na różne sposoby.
Anna Mońko
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|