KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 września 2017

Czosnek z Chin a czosnek polski - jak je odróżnić ?

Czosnek wiernie służy człowiekowi jako lekarstwo od 5000 lat. Dziś chyba żadna inna roślina nie została tak dokładnie przebadana przez naukowców. Ale jaka jest różnica miedzy czosnkiem chińskim a czosnkiem polskim? Sprawdźmy i nie dajmy się oszukać!

Według raportów medycznych czosnek może zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Udowodniono, że roślina ta stanowi sprawdzone lekarstwo na wiele dolegliwości.

Jak odróżnić czosnek chiński od czosnku z polskiego pola?

Robiąc zakupy, często zadajemy sobie pytanie, czy na pewno wrzucone do koszyka warzywo pochodzi z polskiej uprawy czy przywędrował do nas z Chin. Postaram się podać kilka rad i wskazówek, jak najprościej odróżnić czosnek importowany z Chin od uprawianego w Polsce.

Czosnek sprowadzany ostatnio z Chin okazywał się często bardzo wątpliwej jakości, a nawet szkodliwy dla zdrowia. Poddaje się to warzywo promieniowaniu, aby nie kiełkował i nie wytwarzał korzeni. Taki czosnek traktuje się również środkami chemicznymi, które zapobiegają tworzeniu się zielonych kiełków i korzeni.

Nie tak dawno złożyłem wizytę w hurtowni warzyw. Od razu poczułem nieprzyjemny, drażniący – wyraźnie chemiczny zapach w hali, gdzie był składowany czosnek sprowadzony z Chin. Właściciel tej hurtowni nie ukrywał, że ten towar jest przed wysyłką traktowany środkami chemicznymi, aby jak najdłużej zachowywał świeżość - mówi Pan Adam Staszewski, rolnik z Podlasia.

Oczywiście stosując tak zuchwałą i nieetyczną metodę, zapomniano najwyraźniej o zdrowiu człowieka. Czosnek poddany wymienionym wcześniej zabiegom zupełnie pozbawiony jest biologicznie aktywnych związków leczniczych i szkodzi zdrowiu.

Często różne organizacje konsumenckie na zachodzie Europy ostrzegają, że chiński czosnek może posiadać właściwości rakotwórcze. Mówi się także, że mógł być modyfikowany genetycznie.

Chiński czosnek jest przede wszystkim dużo większy od czosnku wyprodukowanego w Polsce. Główki i ząbki mają zazwyczaj (ale niekoniecznie) śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski ma przeważnie osnówkę lekko fioletową lub jasnoróżową. Trzeba jednak od razu wyjaśnić, że kolor osnówki główek i ząbków nie zawsze pokrywa się ze stwierdzeniem chińskiego czosnku.

Większą gwarancją odróżnienia czosnku chińskiego od krajowego jest jego smak. Chiński ma smak słodkawy, mało piekący lub w ogóle nie piecze. Łatwiej się obiera, nie kiełkuje, nawet gdy długo go przetrzymujemy w kuchni, ma skłonność do szybkiego pleśnienia. Działkowcy i ogrodnicy zauważyli, że po posadzeniu nie kiełkował, a nawet jeśli wykiełkował – szybko zamierał.

Jesienią dobrym sposobem na sprawdzenie pochodzenia czosnku jest wsadzenie jednego ząbka do doniczki – jeśli ładnie wykiełkuje i zacznie rosnąć – to gwarancja, że posiada siłę biologiczną i nie był napromieniowany.

I jeszcze jedna uwaga: czosnek sprowadzany z Chin bywa z reguły sprzedawany w dużych supermarketach.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione