KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
10 sierpnia 2019

Przepisy na najlepsze domowe przetwory z pomidorów

Sezon na pomidory trwa – teraz są najlepsze i pachnące letnim słońcem! To bardzo zdrowe warzywa, z których można przygotować pyszne przetwory na zimę. Poznaj nasze przepisy i zainspiruj się!

Przecier pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 15 listków świeżej bazylii,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz mielony,
  • sól, 
  • cukier,
  • olej.

Wykonanie:

Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, bazylię kroimy na cieniutkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier do smaku.  Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 godziny.  Gotowy przecier przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Na wierzch można wlać po łyżce oleju i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzujemy przez około 15 minut. 

 

Dip pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki czarnych oliwek.

Wykonanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Czosnek drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy pomidory, igiełki rozmarynu, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki. Dip możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. 

 

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów,
  • 3 łyżki soli,
  • 2,5 szkl. octu,
  • 6 szkl. wody,
  • 6-7 łyżek cukru,
  • 1,5 gorczycy białej,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Wykonanie:
 

Pomidory myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wkładamy do miski, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie zlewamy sok z pomidorów. Na spód słoików wkładamy gorczycę, ziarenka pieprzu, po listku laurowymi i 2 ziarenka ziela angielskiego. Następnie układamy pomidory. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zagotowaną marynatą zalewamy słoiki i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 25 minut. 

 

 

Przepisy pochodzą z książki Domowe przetwory. Znajdziecie w niej mnóstwo kulinarnych inspiracji z warzywami i owocami w roli głównej. Polecamy!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice