Mniej warzyw w Unii Europejskiej
Według PROFEL, kraje UE szczególnie dotknięte skutkami suszy to Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska. Dla grochu i fasoli spadek plonów w UE szacuje się na 20% do 50%, zaś cebuli, cukinii i szpinaku między 15% a 50%. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru: szpinaku, fasoli i kalafiorów był niemożliwy z powodu suszy.
Jak podkreśla PROFEL, negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Zdaniem przetwórców straty już teraz spowodowały zmniejszenie i nieregularne dostawy świeżych warzyw do zakładów przetwórczych, prowadząc do zmniejszenia ilości przetwarzanych produktów, a w konsekwencji wzrostu kosztów produkcji.
Zdaniem PROFEL, wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca, jak i produktów gotowych.
Źródło: PROFEL
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|