Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?
Właściwości zdrowotne słonecznika
Słonecznik to roślina, która przywędrowała do nas z Ameryki Północnej – dziś jest bardzo chętnie uprawiana przez rolników i ogrodników. Nasiona słonecznika są głównie wykorzystywane do produkcji oleju słonecznikowego. Zachęcamy jednak, aby włączyć je także do swojego jadłospisu, a wszystko dla zdrowia, a nawet urody.
Pestki słonecznika to bogactwo aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym są źródłem wielu cennych witamin: E, A, D oraz z grupy B. W tych małych ziarenkach znajdziemy także żelazo, potas, magnez, cynk i wapń.
- Wzmacniają kondycję skóry
Pestki słonecznika dzięki zawartości witamin A, E, B oraz cynku wpływają na poprawę wyglądu cery. Takie słonecznikowe wsparcie szczególnie przyda się osobom, które zmagają się z trądzikiem.
- Na dobre trawienie
Nasionka słonecznika mają sporą zawartość błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego.
- Wspomagają układ nerwowy
W pestkach słonecznika znajdziemy magnez, potas oraz witaminy z grupy B, które mają wpływ na nasze dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Słonecznik to także źródło kwasu foliowego, dlatego jego pestki mogą z powodzeniem znaleźć się w diecie kobiet w ciąży.
- Chronią przed chorobami serca
Magnez, potas i witamina E są niezbędne do prawidłowej pracy serca – a te cenne składniki mają właśnie pestki słonecznika. Poza tym wykazują działanie obniżające poziom złego cholesterolu.
- Chronią przed rozwojem nowotworów
Pestki posiadają fitosterole oraz kwas foliowy, które hamują powstawanie wolnych rodników, działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.
- Wsparcie dla tarczycy
W nasionach słonecznika znajdziemy również selen, pierwiastek ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
Teraz słoneczniki mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki, takie świeże pestki będą najlepsze. Poza sezonem, można także kupić pestki w paczkach, powinniśmy jednak zwracać uwagę, aby były one niesolone i niełuskane (wtedy zachowują więcej cennych właściwości). Wystarczy zjeść małą garść ziarenek dziennie.
Zobacz również:
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|