KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
17 sierpnia 2020

Jakie właściwości mają śliwki?

Śliwkowy sezon już rozpoczęty! Możemy cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Warto wiedzieć jednak, co dobrego dostarczamy organizmom sięgając po śliwki.

Te niewielkie, soczyste owoce towarzyszą ludzkości od najdawniejszych czasów. Znaleziska archeologów wskazują, że delektowano się nimi już w Starożytnym Egipcie. Dziś na świecie występuje ok. 6 tysięcy gatunków śliwy! Najbardziej znane to: węgierki, stanley, mirabelki i renklody.

Dlaczego warto spróbować śliwek? 

Śliwki są bardzo dobrym źródłem cennego błonnika, którego zawartość docenią osoby mające problem z zaparciami (dobrym sposobem na zaradzenie tej dolegliwości jest codzienne spożywanie kilku śliwek świeżych, ale także suszonych, uprzednio namoczonych w wodzie). Licznie występujące i silne przeciwutleniacze (witaminy A, C, E i polifenole) wykazują natomiast działanie antyrakowe - odpowiadają za niszczenie tzw. wolnych rodników. Regularne spożywanie śliwek korzystnie wpływa także na poziom naszego cholesterolu. 

Śliwki mają mało kalorii

Zaletą owoców jest także niskokaloryczność - 100 g śliwek dostarcza organizmowi około 45 kcal, co więcej owoce te (dzięki zawartości pektyn) bardzo szybko dają nam poczucie sytości. Raczej nie zjemy ich w nadmiarze…

A może suszona śliwka?

Bardzo cenne i pyszne są także śliwki w postaci suszonej. Co ciekawe, znajduje się w nich nawet kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika (nawet 7 razy więcej) niż w owocach świeżych. Docenić je powinny zwłaszcza osoby borykające się z nieprawidłową pracą jelit. Jest jednak jedno „ale” szczególnie ważne dla osób dbających o linię. Suszone śliwki są stosunkowo wysokokaloryczne – mogą mieć nawet do trzech razy więcej kalorii niż te zerwane bezpośrednio z drzewa. 

Śliwka jako kosmetyk?

Okazuje się, że śliwkę wykorzystać można z powodzeniem także jako kosmetyk naturalny. Pomocna bywa przy problemach z pękającymi naczynkami (dzięki witaminom K i C) oraz jako środek opóźniający starzenie się skóry. Warto zatem dodawać je do najróżniejszych maseczek lub delikatnie pocierać twarz sokiem owocowym lub samym miąższem.

Sierpień i wrzesień to znakomity czas, by smak śliwek zachować na zimowe miesiące. Polecamy wykonać domowe konfitury, marynaty, dżemy lub kompot. Do dzieła i smacznego! 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione