Natka pietruszki - zielony kosmetyk do twarzy

Pietruszka zwyczajna jest warzywem znanym i stosowanym od ponad 2000 lat. Jej liście, korzenie oraz owoce powszechnie wykorzystywane są w medycynie ludowej. My prezentujemy kilka przepisów pozwalających wykorzystać jej walory w kosmetyce. Toniki do twarzy z powodzeniem można przygotować w domu. Najlepiej wykorzystywać pietruszkę z upraw ekologicznych.
Alkoholowy tonik z pietruszki
Do przemywania cery tłustej polecamy tonik na bazie alkoholu, który doskonale oczyszcza i zmniejsza powstawanie gruczołów łojowych.
By przygotować tonik należy szklankę świeżej, posiekanej pietruszki wrzucić do słoja i zalać 100 ml 70% alkoholu (by go przygotować wystarczy rozcieńczyć spirytus w proporcji 2 części alkoholu do 1 części wody), szczelnie zamknąć i pozostawić na około 2 tygodnie. Następnie przefiltrować przez gazę, dodać około 300 ml destylowanej lub przegotowanej wody i zlać do buteleczki.
Dla osób o wrażliwej skórze korzystniejsze będzie stosowanie toniku bez dodatku alkoholu. Poniżej receptura na jego przygotowanie.
Łagodny tonik z pietruszkowej natki
Szklankę posiekanej natki pietruszki włożyć do słoika i zalać szklanką wrzątku. Pozostawić, aż do wystygnięcia, odcedzić i przelać do czystej buteleczki. Nasączonym wacikiem przemywać twarz kilka razy dziennie. Pozostały tonik przechowywać w zamkniętej buteleczce w lodówce 2-3 dni. Tonik działa odświeżająco i oczyszczająco.
Dodatkowo oprócz toników można 1-2 razy w tygodniu zrobić prostą maseczkę twarogowo-pietruszkową, która odżywi i poprawi wygląd skóry twarzy i dekoltu.
Maseczka twarogowo-pietruszkowa
Do cery wrażliwej doskonale sprawdza się maseczka z dobrej jakości twarogu oraz posiekanej natki pietruszki. Twaróg należy rozetrzeć z posiekanymi listkami pietruszki na drobną, kremową masę i nanieść na twarz na około pół godziny. Następnie maseczkę spłukać letnią wodą.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|