KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
6 października 2018

Właściwości żurawiny - zdrowie prosto z bagien

Niewielkie czerwone owoce żurawiny zbiera się w wilgotnych i bagnistych lasach i torfowiskach. Mają charakterystyczny cierpko-słodki smak. Po okresie spadku popularności, żurawina coraz częściej zaczyna na nowo gościć w naszych kuchniach. To dobrze, bo jest bardzo zdrowa.

Coraz powszechniejsze stają się żurawinowe przetwory: dżemy, soki, herbatki, sosy czy syropy. Owoce te je się także w postaci surowej (choć jest bardzo kwaśna) i suszonej. Z suszonych owoców i liści można przyrządzać napary i wyśmienite nalewki.

Jakie są zalety żurawiny? 

Jest świetnym źródłem witaminy C. Właśnie dlatego spożywać ją powinny osoby chcące zwiększyć odporność organizmu. Pomoże także tym, którzy borykają się z przeziębieniami. Niewielkie owoce żurawiny skrywają w sobie także szereg składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, miedź i jod. Są w nich także pektyny, glikozydy, kwasy organiczne i barwniki. Co ciekawe, żurawina zawiera duże ilości kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu problem psucia się w przypadku potraw na jej bazie praktycznie nie występuje.

Żurawina w medycynie

W medycynie ludowej wielu krajów żurawinę zaleca się w profilaktyce chorób układu moczowego. Indianie stosowali ją jako lekarstwo przy zapaleniu pęcherza. Według badaczy z Alliance City Hospital w Ohio spożywanie soku żurawinowego zapobiega przyleganiu bakterii do komórek śródbłonkowych dróg moczowych. Dzięki temu są one wydalane z moczem i nie dochodzi do infekcji. 

Spożywanie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i podnosi poziom dobrego cholesterolu. Amerykańscy naukowcy zalecają spożywanie około 400-500 ml dziennie. Uwaga! Jeżeli nie przygotowujemy soku żurawinowego samodzielnie, warto zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu. W wielu dostępnych w powszechnej sprzedaży produktach znajduje się bardzo dużo cukru, którego najlepiej unikać.

Ten sam mechanizm, co w przypadku korzystnego oddziaływania żurawiny na układ moczowy, zaobserwowano w jej oddziaływaniu na… nasze zęby. Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł stąd pojawiają się plany by włączać ją w skład past do zębów i płynów do płukania ust.

Związki występujące w żurawinie pozwalają włączyć ten owoc w skład diety antyrakowej. W tym wypadku największe zalety mają owoce suszone, w których jest najwięcej wykazujących działanie przeciwnowotworowe związków fitochemicznych. Znakomicie uzupełniają one poranne musli, są też dobrą przekąską.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR