Żurawina - zdrowie prosto z... bagien
![](public/img/art_logo.png)
Coraz powszechniejsze stają się żurawinowe przetwory: dżemy, soki, herbatki, sosy czy syropy. Owoce te je się także w postaci surowej (choć jest bardzo kwaśna) i suszonej. Z suszonych owoców i liści można przyrządzać napary i wyśmienite nalewki.
Jakie są zalety żurawiny?
Jest świetnym źródłem witaminy C. Właśnie dlatego spożywać ją powinny osoby chcące zwiększyć odporność organizmu. Pomoże także tym, którzy borykają się z przeziębieniami. Niewielkie owoce żurawiny skrywają w sobie także szereg składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, miedź i jod. Są w nich także pektyny, glikozydy, kwasy organiczne i barwniki. Co ciekawe, żurawina zawiera duże ilości kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu problem psucia się w przypadku potraw na jej bazie praktycznie nie występuje.
Żurawina w medycynie
W medycynie ludowej wielu krajów żurawinę zaleca się w profilaktyce chorób układu moczowego. Indianie stosowali ją jako lekarstwo przy zapaleniu pęcherza. Według badaczy z Alliance City Hospital w Ohio spożywanie soku żurawinowego zapobiega przyleganiu bakterii do komórek śródbłonkowych dróg moczowych. Dzięki temu są one wydalane z moczem i nie dochodzi do infekcji.
Spożywanie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i podnosi poziom dobrego cholesterolu. Amerykańscy naukowcy zalecają spożywanie około 400-500 ml dziennie. Uwaga! Jeżeli nie przygotowujemy soku żurawinowego samodzielnie, warto zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu. W wielu dostępnych w powszechnej sprzedaży produktach znajduje się bardzo dużo cukru, którego najlepiej unikać.
Ten sam mechanizm, co w przypadku korzystnego oddziaływania żurawiny na układ moczowy, zaobserwowano w jej oddziaływaniu na… nasze zęby. Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł stąd pojawiają się plany by włączać ją w skład past do zębów i płynów do płukania ust.
Związki występujące w żurawinie pozwalają włączyć ten owoc w skład diety antyrakowej. W tym wypadku największe zalety mają owoce suszone, w których jest najwięcej wykazujących działanie przeciwnowotworowe związków fitochemicznych. Znakomicie uzupełniają one poranne musli, są też dobrą przekąską.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|