KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 września 2018

Czy alkohol może być zdrowy?

Alkohol szkodzi zdrowiu, takie hasła możemy zobaczyć w wielu sklepach, czy na samych opakowaniach napojów alkoholowych. Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu, czy alkohol zawsze szkodzi i od czego zależy jego szkodliwość? Badań nad wpływem alkoholu na zdrowie jest bardzo dużo, zastanówmy się zatem, jaki wpływ na zdrowie mają napoje alkoholowe. 

Napój alkoholowy to nic innego jak roztwór etanolu w wodzie z dodatkiem innych substancji. Te właśnie substancje decydują o smaku, w dużej mierze także o właściwościach i wpływie na organizm danego napoju alkoholowego. Czy zatem istnieją zdrowe alkohole? Wszystko zależy od ilości wypijanego alkoholu. Etanol jest bowiem substancją toksyczną dla organizmu, jednak ta toksyczność jest ściśle związana z przyjmowanymi dawkami. 

Zgodnie z danymi toksykologicznymi, etanol to substancja wpływająca głównie na funkcjonowanie układu nerwowego, szkodliwa dla wątroby, nerek i drażniąca błony śluzowe przewodu pokarmowego. Czy jednak każda dawka alkoholu jest szkodliwa? Światowa Organizacja Zdrowia przyjmuje następujące ilości najpopularniejszych alkoholi jako całkowicie bezpieczne dla zdrowia:

    • Piwo o zawartości alkoholu 5% - 250 ml
    • Wino o zawartości alkoholu 12% - 100 ml
    • Alkohole 18% - 75 ml
    • Wódka o zawartości alkoholu 40% - 30 ml

Dawki te powinny być przyjmowane w ilości nie większej niż 4 w przypadku mężczyzn i 2 w przypadku kobiet na dobę. Szkodliwość zależy jednak również od częstości przyjmowania. Zatem, aby dawki takie były bezpieczne, według Światowej Organizacji Zdrowia, nie można alkoholu spożywać codziennie, należy stosować co najmniej dwa dni przerwy pomiędzy kolejnymi dawkami. Większość problemów zdrowotnych wynikających z picia alkoholu jest ściśle związane z ilością i częstością sięgania po napoje alkoholowe.

Zdrowe alkohole 

Czy istnieją zatem zdrowe alkohole? Niektóre napoje alkoholowe, zwłaszcza te, w których stężenie etanolu nie przekracza kilkunastu procent mogą wywierać pozytywny wpływ na zdrowie, pod warunkiem wypijania racjonalnych ilości:

    • Piwo może mieć korzystny wpływ na zdrowie pod warunkiem naturalnego sposobu przygotowania, czyli ważenia. Piwo to napój, który tradycyjnie przygotowuje się przez fermentację słodu jęczmiennego w wodzie z dodatkiem szyszek chmielu. Pierwsze trunki tego rodzaju przygotowywane były już cztery tysiące lat temu. Obecnie większość piw dostępnych pod najbardziej znanymi markami to napoje przygotowywane w sposób przemysłowy, niemające wiele wspólnego z tradycyjnym piwem. Piwo powinno w swoim składzie zawierać witaminy z grupy B i minerały – wapń, potas, magnez i fosfor. Wypijane w niewielkich ilościach wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, działając moczopędnie oczyszcza organizm i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii, zapobiega powstawaniu kamieni moczowych. Zawartość chmielu sprawia także, że piwo zmniejsza stres i łagodzi zaburzenia snu, takie jak problemy z zasypianiem.

    • Wino spośród wszystkich napojów alkoholowych uznawane jest za najzdrowszy trunek. Dotyczy to oczywiście win produkowanych w sposób tradycyjny, bez sztucznych dodatków smakowych, aromatycznych, czy związków zakwaszających. Mowa głównie o winie czerwonym, które powstaje z całych owoców. Dzięki bardzo dużej zawartości polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami, czerwone wino ma właściwości przeciwnowotworowe i silnie oczyszczające. Związki zawarte w czerwonym winie obniżają także poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na mineralizację kości. Liczne badania potwierdziły, że spożywanie czerwonego wina w racjonalnych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie i obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. 

    • Nalewki to wyciągi alkoholowe przygotowywane z owoców i ziół leczniczych. Tradycyjnie nalewki przygotowywane były w celach leczniczych, w zależności od wykorzystanego surowca trunek miał określone właściwości zdrowotne. Alkohol w nalewce to rozpuszczalnik, który pomaga w wyekstrahowaniu substancji czynnych zawartych w owocach czy ziołach. W zależności od użytego surowca nalewki mogą działać uspokajająco, wzmacniać odporność, wpływać korzystnie na pracę serca czy leczyć infekcje. Nalewki przygotowuje się na bazie spirytusu, jego stężenie w gotowym produkcie nie powinno przekraczać kilkunastu procent. Nalewki zwykle zażywa się w ilości dwóch-trzech łyżek lub jednego kieliszka. Nie zawierają więc ilości alkoholu groźnej dla zdrowia. Lecznicze nalewki najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu, te dostępne w sklepach (pod nazwami takimi jak wiśniówka, orzechówka czy cytrynówka) to najczęściej roztwór alkoholu z niewielką ilością soku oraz mnóstwem dodatków aromatycznych. Taki trunek na pewno nie przyniesie nam żadnych korzyści zdrowotnych.

Alkohol może służyć zdrowiu pod warunkiem jego racjonalnego wykorzystania. Aby dany trunek wpływał korzystne na organizm, musi być stosowany w niewielkich ilościach, nadużywanie alkoholu prowadzi bowiem do uzależnienia i choroby alkoholowej. Czy zatem istnieją zdrowe alkohole? Tak, jeśli pamięta się o bezpiecznych ilościach i sięga tylko po naturalne trunki. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione