Przetwory z gruszek, czyli słodycz lata zamknięta w słoikach
Opublikowano 09.09.2018 r.
Gruszki to owoce pełne zdrowia! Kojarzą nam się ze słodkim smakiem późnego lata i jesieni. Doskonale smakują także w domowych przetworach, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów na dżem, octową zalewę i kompot.
Gruszki w occie
Składniki:
- 5 kg twardych gruszek,
- 1 szklanka octu,
- 3 szklanki cukru,
- 4 szklanki wody,
- kilka goździków.
|
Sposób przygotowania: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier i goździki. Całość należy zagotować. Do wrzącej zalewy wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą szkliste. Gruszki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.
|
Dżem z gruszek z wanilią
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 300 g cukru,
- 3 laski wanilii,
- sok z połówki cytryny.
|
Sposób przygotowania: Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy wanilię, sok z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Gruszki smażymy aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Dżem przekładamy do słoików, studzimy zakrętkami do dołu.
|
Kompot gruszkowy na zimę
Składniki:
- 5 kg gruszek,
- cukier,
- woda.
|
Sposób przygotowania: Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w słoikach, do każdego wsypujemy czubatą łyżkę cukru, zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut.
|
To najlepszy czas, aby zrobić przetwory z gruszek i również zimą cieszyć się smakiem tych wspaniałych owoców.
|
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Zdrowie spod gruszy - dlaczego warto jeść gruszki? |
| "Lato, lato, lato, ech że ty" - przepisy na domowe desery i przetwory |
| Jakie właściwości mają śliwki? |
| Przeciery, dipy, sałatki i kiszonki - czyli najlepsze przetwory z pomidorów |
| Domowe przetwory bez substancji żelujących - czy to możliwe? |