KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przetwory z gruszek, czyli słodycz lata zamknięta w słoikach

Opublikowano 09.09.2018 r.
Gruszki to owoce pełne zdrowia! Kojarzą nam się ze słodkim smakiem późnego lata i jesieni. Doskonale smakują także w domowych przetworach, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów na dżem, octową zalewę i kompot.  

Gruszki w occie

Składniki:

  • 5 kg twardych gruszek,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • kilka goździków.

 

Sposób przygotowania: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier i goździki. Całość należy zagotować. Do wrzącej zalewy wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą szkliste. Gruszki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut. 

 

Dżem z gruszek z wanilią

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 300 g cukru,
  • 3 laski wanilii,
  • sok z połówki cytryny.

 

Sposób przygotowania: Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy wanilię, sok z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Gruszki smażymy aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Dżem przekładamy do słoików, studzimy zakrętkami do dołu.

 

Kompot gruszkowy na zimę

Składniki:

  • 5 kg gruszek,
  • cukier,
  • woda.

 

Sposób przygotowania: Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w słoikach, do każdego wsypujemy czubatą łyżkę cukru, zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy słoiki przez około 20 minut. 

 

To najlepszy czas, aby zrobić przetwory z gruszek i również zimą cieszyć się smakiem tych wspaniałych owoców. 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO