Marnujemy 9 milionów ton jedzenia rocznie - akcja "Samotny Banan"

Wymagającego klienta nie przekona nawet argument o upalnych warunkach, w jakich sprzedawane są warzywa i owoce, skąd bierze się ich, nie zawsze okazały, wygląd. Owoce i warzywa muszą być nie tylko świeże, ale i piękne. Tym sposobem w Polsce, każdego roku, marnuje się około 9 000 000 ton żywności.
Oznacza to, że statystyczny Polak wyrzuca do kosza blisko 175 kilogramów jedzenia rocznie.
Jeszcze więcej wyrzucają handlowcy. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne, 5 miejsce w UE. Niektórych klientów kusi obniżona cena niepełnowartościowych produktów, jednak ci są w mniejszości.
Zmienić to ma akcja „samotny banan”, którą zainaugurował Bank Żywności, bo to właśnie ten owoc, choć nienaruszony i pełnowartościowy, najczęściej marnie kończy. Problem jest jednak dużo szerszy i dotyczy nie tylko bananów. Warzywa i owoce są w czołówce wyrzucanych produktów.
Choć samotny banan budzi pozytywne emocje, to tak naprawdę jest symbolem bardzo smutnego zjawiska marnowania żywności. Często, jako konsumenci jesteśmy negatywnie nastawieni do lekko pomarszczonej marchewki czy piegowatych jabłek, zarówno tych na półkach sklepowych, jak i we własnych domach, czego efektem są tony wyrzucanego jedzenia – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Jak informują eksperci, wszystko to, co ma jeszcze walory zdrowotne powinno być skonsumowane. Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko pieniądze, pracę ludzkich rąk, ale również zaśmiecamy naszą planetę.
Informacje o tym, jak można w domu przetwarzać produkty, które nie są już pierwszej świeżości, takie jak na przykład ciemne banany, można znaleźć TUTAJ.
![]() |
Sergiusz Baar
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|